250 miljarder kronor har regeringen ställt som säkerhet för att garantera att de svenska elbolagen klarar sig. Men stödet beror på handel med derivat i första hand, och bara i andra hand på att Ryssland slog av gasen. Det skedde efter en varning från Finland.
Varning från Finland bakom regeringens räddningsaktion
Mest läst i kategorin
I söndags blixtinkallade regeringen till en presskonferens där man konstaterade att Rysslands avstängning av gasledningen Nord Stream kommer att leda till hårda villkor på marknaden. Det framgick också att svenska elbolag är hotade och regeringen ställde därför ut garantier på 250 miljarder kronor.
I en redogörelse för de händelser som ledde fram till regeringen, skriver Svenska Dagbladet att åtgärden i princip helt och hållet handlar om den derivathandel som pågår – delvis i spekulativt syfte – helt vid sidan av elbörsen Nordpool, där elpriserna bestäms.
Denna derivathandel sker på Nasdaq Clearing och rör så kallade terminer. Det är kontrakt där aktörer binder sig till att köpa el till ett visst pris i framtiden. Går derivatet upp behöver bolagen ställa ut fler säkerheter. Det är dessa säkerheter som blir dyra och som i vissa fall uppgår till högre värden än hela den kassa bolagen besitter i dag.
Finland såg hotet från derivaten
Även om verksamheten i sig går med vinst kan bolaget ändå sättas i teknisk konkurs på grund av att säkerheterna blir för dyra. Systemet är då konstruerat på ett sådant sätt att ett bolags konkurs kan dra med sig alla de andra.
Det bolag i Norden som hittills har pressats mest av konstruktionen är finska Fortum, vars utsällda säkerheter steg i pris från 40 miljarder i april till 120 miljarder i augusti. I kassan fanns 43 miljarder, enligt Svenska Dagbladet.
Att just Fortum har drabbats hårt beror på dotterbolaget Uniper, vars verksamhet lutar sig mot gas. Den finska regeringen fick reagera snabbt och ställde upp med en akut lånegaranti.
Först i samband med räddningsaktionen började Finlands finansdepartement reagera på hur derivatmarknaden är uppbyggd och kunde varna den svenska regeringen.
”Min uppfattning är att vi tidigt hade koll på hur landet ligger, och att vi väckte våra nordiska kollegor till insikt om problemen, säger Juha Majanen, kanslichef på Finlands finansministerium, till Svenska Dagbladet.
Det verkar också som att den svenska regeringen började agera kring situationen först efter 26 augusti, i och med att Fortums problem uppdagades, skriver Svenska Dagbladet. Regeringen har sedan haft kontakt både med flertalet energibolag och med svenska storbanker för att hitta en akut lösning på problemet.
Läs också:
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.