Dagens PS

Varning för skatteflykt med kapitalförsäkringar

kapitalförsäkringar
Skatteverket vill se en lagändring för att stoppa skatteflykt med kapitalförsäkringar. (Foto: JoshuaWoroniecki/Pixabay)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 dec. 2024Publicerad: 16 dec. 2024

Skatteverket kräver i en skrivelse till finansdepartementet att reglerna ändras för att stoppa skatteflykt genom kapitalförsäkringar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det finns en hög risk för fel och fusk”, skriver myndigheten i en promemoria och menar att reglerna kring kapitalförsäkringar är “rättsosäkra”.

Det gör att staten, enligt Skatteverket, riskerar att gå miste om stora skatteintäkter.

Onoterade tillgångar kan placeras i kapitalförsäkringar, enligt dagens regler, och den schablonmässiga avkastningsskatten är från årsskiftet närmare 0,9 procent.

På tjänsteinkomster och näringsverksamhet är skatten avsevärt mycket högre.

Konstruktionen bäddar för skatteflykt

Upplägget med kapialförsäkringar gör det möjligt att ägna sig åt skatteflykt, men var gränsen går för det är otydlig, samtidigt som det är uppenbara svårigheter att värdera tillgångarna.

Läs även: Larmet: Omfattande skattefusk i kapitalförsäkringar Realtid

“Skatteverket har även vid sina kontroller uppmärksammat flera fall där tillgångar som inte är marknadsnoterade placeras i försäkringen och värderas lågt, för att sedan kort därefter vid en extern avyttring värderas betydligt högre. Det blir i dessa fall en bevisfråga om införsäljningen har skett till marknadsvärde eller inte, en utredning som är både tids- och resurskrävande”, skriver Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm i sin inlaga till finansdepartementet.

För att hindra skatteundandragande, i folkmun skatteflykt, från kapitalförsäkringar uppmanar myndigheten finansdepartementet att tillsätta en utredning.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Så mycket är placerat i kapitalförsäkringar

Det finns enligt Skatteverkets beräkningar cirka 950 miljarder kronor i svenska kapitalförsäkringar och 235 miljarder kronor i utländska kapitalförsäkringar.

Skatteverket vågar inte gissa hur omfattande skattefusket är med kapitalfrsäkringar.

Och de tillslag som gjorts har gett blygsamma resultat.

“Under åren 2021-2023 har Skatteverkets kontroller av utländska kapitalförsäkringar lett till korrigerad skatt med sammanlagt över 50 miljoner kronor avseende drygt 100 personer. Skattetillägg har tagits ut med över 10 miljoner kronor. Motsvarande siffror för svenska kapitalförsäkringar är sammanlagt 43 miljoner kronor i korrigerad skatt avseende ca 40 personer. Skattetillägg har tagits ut med drygt en miljon kronor”, framgår det i skrivelsen till finansdepartementet där finansminister Elisabeth Svantesson (M) ännu inte har tagit ställning till myndighetens begäran om en ändring av skattelagstiftningen kring kapitalförsäkringar.

Läs även: Det händer med ditt ISK – expert: “Gäller från nyår” Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]