Dagens PS

Varning för luriga skattefällan i ISK-sparandet

ISK
Se upp för skattefällan i ditt ISK-sparande. Den kan stå dig dyrt. (Foto: Pixabay)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 feb. 2025Publicerad: 14 feb. 2025

Skattejurist på Carnegie uppmanar dig att ha stenkoll på dina tillgångar på ISK för att undvika en skattesmäll. Gör inte det här misstaget!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns en rad fördelar med ISK (investeringssparkonto), bland annat att du sedan 1 januari slipper skatta för de första 150 000 kronorna i sparandet i år.

Nästa år höjs ribban för skattefriheten dessutom till det dubbla beloppet, 300 000 kronor.

Andra fördelar med ISK

Schablonskatten gör också det förmånligt att spara pengar på ISK, där sparandet kan bestå av aktier och andra finansiella instrument som är upptagna till handel på en reglerad marknad.

Utöver det kan du förvara andelar i värdepappersfonder och specialfonder på ISK.

Sparandet där är tveklöst både smidigt och skattemässigt fördelaktigt.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Se upp för misstaget

Dock finns det tillgångar som inte får förvaras på ISK, så kallade kontofrämmande tillgångar, förklarar Sara Zad Orselius, skattejurist på Carnegie Private Banking, på Carnegies hemsida och pekar på onoterade aktier samt kvalificerade andelar i fåmansföretag.

“En tillgång kan även vara kontofrämmande om ditt ägande i bolaget överstiger tio procent av röstetalet eller kapitalet. Detta gäller oavsett om du äger aktierna direkt eller indirekt, och det totala innehavet räknas samman för dig samt dina närstående. Viktigt att tänka på är att gränsen om tio procent beräknas utifrån ditt och dina närståendes totala innehav, vilket innebär att ägande i bolag genom exempelvis en kapitalförsäkring inkluderas. Detta gäller oavsett om du äger kapitalförsäkringen privat eller via bolag”, skriver Carnegies expert.

ANNONS

Kan resultera i en skattesmäll

Det här är viktigt för dig som är direkt involverad i ett bolag. Om du har mer än tio procents ägande i bolaget kan det bli otillåtet på ISK och behöva flyttas ut från kontot.

Det kan annars få skattemässiga följder, varnar skattejuristen Sara Zad Orselius.

Ibland kan det vara svårt att avgöra värdet på ISK-tillgångarna som måste flyttas ut från kontot.

Rådet är att i det läget kontakta din bank och informera om ditt och dina närståendes totala innehav för samtliga konton och depåer.

Även det kan stå dig dyrt

Dagens PS berättade i veckan om en annan risk med ISK-sparandet som kan orsaka en skattesmäll. Det hela handlar om hur du hanterar insättningar och uttag. 

Varje gång du sätter in pengar på ditt ISK ökar kapitalunderlaget som schablonbeskattas. Om du gör många insättningar och uttag kan skatten bli högre än nödvändigt.

”Tar du ut pengar från ISK efter varje affär och gör massor av insättningar, riskerar du en skattesmäll”, skriver Marcus Hernhag i Privata Affärer.

ANNONS

För att slippa detta bör du undvika onödiga transaktioner. Kapitalet bör dessutom hållas utanför ISK i minst två kvartalsskiften om uttag görs. 

Läs mer om det: Sparsuccé – men akta dig för ISK-tabben Dagens PS

Läs även: Skattefritt ISK-konto? Grattis, då riskerar du att bryta mot lagen News55

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS