Att ta steget från AI-hajp till ekonomisk avkastning blir för svårt, menar en känd professor som varnar för ett hårt fall.
Varnar för AI-hajp: "Mycket pengar kommer att slösas bort"
Mest läst i kategorin
Av alla de hundratals miljarder dollar som just nu investeras i AI-infrastruktur så kommer majoriteten “gå upp i rök”. Det menar Daron Acemoğlu, känd professor i tillämpad nationalekonomi på det topprankade universitetet Massachusetts Institute of Technology.
“Mycket pengar kommer att slösas bort”, säger han i en intervju med Bloomberg.
AI-hajp ger ingen ekonomisk revolution
Han säger att han egentligen inte är någon AI-pessimist, men han menar att hur lovande tekniken än är så kan den inte leva upp till den hajp om effektiviseringar och produktivitetsökningar som marknaden tror på och prisar in.
Bara under det andra kvartalet 2024 så spenderade fyra företag, Microsoft, Alphabet, Amazon och Meta Platforms, mer än 50 miljarder dollar (över 500 miljarder kronor) på kapitalinvesteringar, där det mesta gällde AI.
Professorn tror att det blir svårt att få avkastning på de pengarna. Hans uppskattning är att runt 5 procent av alla jobb kan ersättas av AI det kommande decenniet. Goda nyheter för arbetare som vill ha jobbet kvar, men dåliga nyheter för företag som plöjer ner stora pengar i AI-infrastruktur.
“Du kommer inte att få en ekonomisk revolution av de 5 procenten”, säger Daron Acemoğlu till Bloomberg.
“Osannolikt att fallet blir mjukt”
Han målar upp tre potentiella scenarios framåt för AI-utvecklingen:
Det mest optimistiska är att AI-hajpen svalnar och investeringar i “blygsamma” användningar av tekniken får fäste.
Det andra är att AI-hajpen fortsätter något år, för att sedan leda till en krasch för teknologiaktier och en “AI-vinter efter AI-våren” när marknaden tröttnar på AI, liknande vad som hände under dotcom-bubblan vid millennieskiftet.
Det tredje och värsta scenariot menar han är att manin fortsätter i åratal, en trend som leder till att företag ersätter mänskliga jobb med AI-teknik “utan att förstå vad de ska göra med det”, för att sedan få panik och försöka återanställa personal när de till slut inser att tekniken inte fungerar. “Nu finns det utbredda negativa utfall för hela ekonomin”, säger han till Bloomberg.
Hans egen prognos är att vi just nu går mot en kombination av scenario 2 och 3, med motiveringen “när hajpen intensifieras är det osannolikt att fallet blir mjukt.”
Läs även: AI-hajpen: Mycket snack och lite verkstad (Dagens PS)
Läs även: Så tycker anställda om AI – egentligen (Dagens PS)
Läs även: Vad var det som hände med AI? (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.