Dagens PS

Världsekonomin: 3 positiva tecken just nu

Världsekonomin
Det finns hopp för världsekonomin – trots allt. (Foto: Jared Erondu/Unsplash)
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 25 jan. 2023Publicerad: 25 jan. 2023

2022 var ett riktigt dåligt år för världsekonomin. Trots det ser experter flera positiva tecken som som kan ha inverkan på marknaden i år. Dagens PS listar tre ljusglimtar att hålla koll på just nu.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Under förra året såg vi både skenande el- och energipriser, en ökad inflation och höjda räntor, som påverkade såväl privatekonomin som den globala ekonomin i stort. Marknaden var redan försvagat sedan 2020, då pandemin tvingade många länder att stänga ner.

Och sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari i fjol, har experter spått att en global recession låg framför oss. Men nu visar det sig att det ekonomiska läget kan vara bättre än vad man då trodde, och experterna är försiktigt optimistiska. Det rapporterar The Economist.

Kina har återöppnat efter pandemin, vilket ger den globala ekonomin en skjuts, och vädret i Europa har blivit varmare, vilket minskar energipriserna.

Än så länge ser 2023 ut att bli ett bättre år.

Börsen öppnar starkt

Aktuella index från bland andra Euro Stoxx 600, Hong Kongs Hang Seng och America S&P 500 har gjort sin bästa årsöppning på decennier.

Sedan den nådde sin absoluta topp i oktober, har den amerikanska dollarn sjunkit 7 procent, vilket är ett tecken på att oron för världsekonomin håller på att avta.

Även kryptovalutan bitcoin har haft en bra start på året, vilket Dagens PS tidigare har rapporterat om.

Låg arbetslöshet

ANNONS

Just nu syns en viss ökad arbetslöshet i rika länder som Österrike och Danmark, vilket i sig skulle kunna vara ett tecken på att en recession närmar sig. Dessutom kommer nästan dagligen besked från techbranschen om att man tvingas säga upp personal.

Samtidigt behöver man komma ihåg att techbranschen endast står för en liten del andel av jobben på arbetsmarknaden, och i de flesta länder är arbetslösheten fortsatt låg.

Minskad kärninflation

I den rika världen ligger kärninflationen på 5-6 procent årligen, vilket är mycket högre än vad centralbankerna föredrar. Det har dock inte skett någon större förändring i kärninflationen, trots det nuvarande ekonomiska läget. I USA minskar kärninflationen, och allt färre aktörer i landet har planer på att höja priserna.

Läs även Investerare överlag hoppfulla om ekonomin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS