Dagens PS

Världsbanken: Kriget ger största prischocken på 50 år

Världsbanken varnar för att kriget i Ukraina kommer orsaka de största prisökningar vi sett på 50 år. Både energipriserna och livsmedelspriserna kommer öka.
Världsbanken varnar för att kriget i Ukraina kommer orsaka de största prisökningar vi sett på 50 år. Både energipriserna och livsmedelspriserna kommer öka. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 apr. 2022Publicerad: 27 apr. 2022

Världsbanken varnar för att kriget i Ukraina kan orsaka den största prischocken på varor som världen upplevt på ett halvt sekel.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Kriget i Ukraina kommer orsaka den “den största varuchocken” sedan 1970-talet, den varningen kommer från Världsbanken som i en ny prognos säger att de störningar som kriget orsakar kommer bidra till enorma prisökningar på allt från naturgas till vete och bomull, det rapporterar BBC.

Peter Nagle, senior ekonom vid Världsbanken och medförfattare till bankens rapport, säger till BBC att prisökningarna börjar få stora ekonomiska och humanitära konsekvenser. Han säger att hushåll världen över känner av “krisen i levnadskostnad”.

“Vi är särskilt oroliga för de fattigaste hushållen eftersom de spenderar en större del av inkomsten på mat och energi, så de är särskilt sårbara för denna prisökning”, säger Peter Nagle till BBC.

Energipriser ökar mer än 50 procent

Energipriserna väntas öka med mer än 50 procent, den största prisökningen kommer naturgas i Europa stå för. Priserna spås sjunka till hösten 2023 och under 2024, men även då kommer de vara 15 procent högre än de var förra året.

Oljepriserna väntas också fortsätta vara höga till 2024 och Brent Crude-priset spås i år ligga på i genomsnitt 100 dollar tunnan, drygt 970 kronor, något som kommer leda till utbredd inflation.

En stor del av EU:s energi

Ryssland är världens tredje största oljeproducent och står för produktionen av 11 procent av världens olja. Enligt Världsbankens rapport väntas störningar på grund av kriget ha en bestående negativ effekt eftersom sanktioner gör att utländska företag lämnar Ryssland och tillgången på teknik minskar.

För närvarande står Ryssland för 40 procent av EU:s gas och för 27 procent av EU:s olja, men EU-ländernas regeringar går mot att vänja sig av med energileveranser från Ryssland, något som har pressat upp globala priser då efterfrågan från andra än Ryssland har ökat.

ANNONS

Livsmedelspriser ökar

Världsbanken varnar även för att livsmedelspriser kommer öka och FN:s livsmedelsprisindex visar redan att priserna är de högsta på 60 år. Priset på vete spås öka med 42,7 procent, priset på korn med 33,3 procent, priset på soyabönor med 20 procent och priset på matolja med 29,8 procent.

Priset på andra råvaror som metall, gödningsmedel och mineraler spås också stiga.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ekonomer tror att inflationen kan ha nått sin topp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]