“Håll främst koll på utvecklingen i USA” är Veckans Börsprofil Magnus Hjelmérs spaning efter turbulensen tidigare i somras. Han är ultralöpare, nybliven styrelseledamot i Aktiespararna men framförallt ICA Bankens Vardagsekonom. I en intervju med Dagens PS ger han nu sin syn på ränteläget, bästa spartipsen efter semestern och varför det är attraktivt att ha koll på sin ekonomi.
Vardagsekonomens höstråd: "Köpfri månad brukar ge snabb effekt"
Mest läst i kategorin
Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem frågor till en aktuell person inom börs och finans.
Namn: Magnus Hjelmér
Titel: Vardagsekonom på ICA Banken
Bakgrund: Tillträdde rollen som ICA Bankens Vardagsekonom 2015, dessförinnan vd på Unga Aktiesparare i drygt tre år. Civilekonom från Örebro Universitet.
Aktuell: Nybliven styrelseledamot i Aktiespararna.
1. Hur tolkar du inflationssiffran för juli och hur tror du Riksbanken resonerar inför nästa veckas räntebesked?
“Inflationen (KPIF) gick upp något, men är fortfarande under Riksbankens mål på två procent. Många hade förväntat sig en något mindre ökning än utfallet och det fanns en förhoppning om en dubbelsänkning av räntan nästa vecka. Onsdagens inflationsbesked talar mer för att Riksbanken kommer att gå på sin uttalade plan att sänka räntan med 0,25%. Fortsätter vi se denna låga inflationstakt tror jag mycket talar för att vi kommer att se fyra ytterligare sänkningar i år snarare än Riksbankens tidigare bedömning om två till tre sänkningar”.
Senaste nytt
2. Du är även tidigare vd för Unga Aktiesparare. Hur ser du på börskaoset som kanske tog många sparare på sängen tidigare i augusti?
“Oroligheterna på börsen berodde främst på två faktorer. Den ena var att den japanska ekonomin faktiskt går bättre än tidigare och att den japanska centralbanken därför valde att höja räntan. Det gav både valutaeffekter och flykt från börsen. Den här typen av justeringar brukar hitta en ny jämnvikt och ebba ut, men det kan vara skakigt en tid framöver som många andra börser dras med i. Den andra faktorn som påverkade börsraset var att man började skönja sprickor i den amerikanska ekonomin. Sämre arbetslöshet och tappat förtroende för AI-bolagen slog hårt. Det fick en stor direkt effekt på breda indexfonder som ofta ligger tungt investerade i de stora tech-bolagen. Effekten blev stor för många privata sparare i Sverige, eftersom många svenskar investerat just i breda indexfonder som fick ta mycket stryk”.
Hur ska man tänka framåt?
“Framöver är min rekommendation att främst hålla koll på utvecklingen i USA, ytterligare försämring i ekonomin kan orsaka ytterligare nedgång på de amerikanska börserna där vi riskeras att dras med. Den gamla regeln om att sitta stilla i båten när det kommer till ditt långsiktiga sparande gäller dock fortfarande: Till slut kommer det att vända.”
3. Semestern går mot sitt slut och många ska tillbaka till vardagsekonomin igen, dina bästa råd?
“Till att börja med behöver man titta på hur stora utflöden man haft under semestern och om semesterbudgeten spräcktes så att du har koll på utgångspunkten inför hösten. Innan vi hinner blinka är det dags för jul och då behöver ekonomin vara i balans. Inför terminsstart kommer många engångsutgifter, exempelvis aktiviteter för barnen. Du kanske vet att det kommer dyka upp en årspremie på en försäkring. Här kan en idé vara att se om du kan lägga dessa på månadsbetalning för att på så sätt sprida kostnaden över året.”
Fler råd?
“Vi lägger också stora summor pengar inför skolstart när barnen behöver nya prylar och garderoben ska uppdateras med nya storlekar. Då kan begagnatmarknaden vara en räddning för många, så börja att titta där innan du köper nytt. En köpfri månad brukar ge snabb effekt, utmana din partner, en kollega eller en vän. Många har kommit ur matrutinerna under semestern, och nu när vi ska in i vardagen igen och matlådorna ska börja förberedas tipsar jag om att inventera kyl, frys och skafferi innan du köper nytt, för där finns många kronor att spara.”
4. Tidigare i somras presenterade ni en undersökning som visade att ha ordning på sin ekonomi uppfattas som attraktivt, berätta?
“Ja precis, många anser det oattraktivt med någon som inte har koll på ekonomin. Det här är nog något som blivit extra påtagligt de senaste åren när vi haft det tufft ekonomiskt. När man träffar en partner kan det handla om att utvärdera om man ska leva tillsammans under lång tid, dela ekonomi, ta gemensamma stora ekonomiska beslut och kanske till och med skaffa barn med. Och då vill man trygga sin framtid, en slarvpelle står inte högt i kurs då. Det kanske är exceldokumentet man ska visa upp i stället för sina nypumpade muskler från gymmet – som man kanske dessutom betalat dyrt för att skaffa…”
5. Du ägnar dig även åt ultramaraton. Vilka erfarenheter därifrån har du nytta av som Vardagsekonom?
“Ja, det finns många likheter mellan ultralopp och ekonomi. Att springa ultramaraton handlar om att hålla ut, kämpa sig igenom de tuffa perioderna som kommer och går under ett lopp. Du vet redan innan loppet att det kommer gå upp och ner, men har du en plan för hur du ska tänka och agera ökar sannolikheten för att lyckas ta dig igenom loppet. Och både inom ultravärlden och den ekonomiska världen handlar det om att sätta tydliga mål, men att också komma ihåg att fira delmålen vi når längs vägen. Det handlar också om att göra sin läxa, både vad det gäller träning och andra förberedelser. En bättre plan innebär ofta bättre genomförande, lite som när man utvärderar sina bolag i portföljen. Ju bättre koll du har desto lättare är det att avgöra om det är en bra investering eller inte.”
Läs mer:
Veckans Börsprofil: Svenska AI-stjärnan: De här börsbolagen ligger i framkant. Dagens PS
Veckans Börsprofil: BTS-grundaren: Investeringen han ångrar. Dagens PS
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.