Om du gjorde rätt och satsade 100 000 kronor för 35 år sedan i det här sömnpillret på börsen – då har du hisnande 279 miljoner i dag. Stort grattis om du var så klok!
Var du smart – blev dina 100 000 kronor 279 miljoner?
Mest läst i kategorin
Det är Dagens Industris Andreas Cervenka som konstaterar att vi lever i en tid där unga och oerfarna daytraders blir rika på snabba klipp. Gamestop-hajpen är det tydligaste exemplet på det.
Samtidigt vittnar nätmäklarna om rekordmånga kunder, det rör sig om hundratusentals som fått ett plötsligt uppvaknande intresse för börsen, däribland alltså unga noviser som skryter om sina börsframgångar.
“Gemensamt för många av dessa nykläckta klippare är dock att de har anammat en ganska skev bild av aktiemarknaden. En månad utan dubbelsiffrig uppgång i procent är ett fiasko. Ett nyintroducerat bolag som inte dubblas första handelsdagen ses som defekt. Att värdera bolag efter vinster och kassaflöden är sådant morfar höll på med”, skriver Cervenka i Di.
Tipset är: Satsa på investmentbolag
Men han påminner om att mer säkra kort, om än sömniga till sin natur, “är en underskattad genväg till fenomenal avkastning – helt utan ansträngning”.
När börsen är dopad av centralbanksstimulanser, när yran spränger alla gränser och en abnorm kursutveckling uppfattas som normal, då är det inte så konstigt att många dras med i galenskaperna.
Men i bjärt kontrast i det sammanhanget lyfter Cervenka fram investmentbolagen för den som vill trygga sin pension.
“På dessa institutioner vilar lugnet som en varm filt över verksamheten.”
Di:s expert pekar bland annat på Wallenbergs maktbolag Investor vars portfölj, konstaterar han, “sett ganska likartad ut i över hundra år”.
Det är en trevande men medvetet strategi, där aktier köps och säljs i lugnt gemak men som absolut kan göra dig rik, menar Cervenka.
100 000 kronor hade blivit 279 miljoner i dag!
Latour, vars överhuvud är finansmannen Gustaf Douglas, är ytterligare ett exempel där unga investerare kan göra fynd, på sikt alltså.
“Backa drygt 35 år till årsskiftet 1985/1986. Den som då investerade 100.000 kronor (cirka 220.000 i dagens penningvärde) i greve Gustaf Douglas Latour hade i dag haft, och håll i er nu, 279 miljoner kronor. Siffrorna, som faktiskt stämmer, baseras på att utdelningar återinvesteras i aktien under hela perioden”, skriver Andreas Cervenka och framhåller att motsvarande exponering mot Investor under samma tidsrymd hade genererat nästan 20 miljoner kronor, och i Kinnevik hade avkastningen blir mer än 31 miljoner.
Vad det handlar om är en medveten riskspridning där horisonten är lång, till saken hör att investmentbolag är avgiftsfria att investera i och att förvaltningskostnaderna är låga, framgår det.
Cerveka nämner även Mats Qvibergs Öresund och Qvibergs tidigare parhäst Sven Hagströmers Creades som tacksamma investmentbolag att satsa på för den som vill få guldkant på tillvaron på ålderns höst.
“Det viktigaste rådet till en 20-åring som redan nu vill börja spara för framtiden blir därför följande: chilla. En stor fördel med att låta andra göra grovjobbet är också att det ger möjlighet att fokusera på något annat som brukar kallas för livet. Det finns trots allt bara ett mått på verklig rikedom: tid.”
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.