Växelkursen mellan kronan och dollarn har svängt kraftigt de senaste dagarna, och marknaden tycks ha svårt att hitta en stabil riktning. Osäkerheten kring Donald Trump och hans handelspolitik har skapat stora rörelser i valutamarknaden, där investerare försöker tolka varje nytt uttalande från den amerikanske presidenten.
Valutastrateg tror inte på återhämtning för kronan
Mest läst i kategorin
En av de största frågorna just nu är huruvida Trump kommer att införa omfattande tullar mot Kanada och Mexiko – eller om hans hårda retorik snarare är en del av en förhandlingsstrategi. Enligt Amanda Sundström, valutastrateg på SEB, verkar marknaden just nu tolka det senare som mest sannolikt.
“Marknaden gör en välvillig tolkning av att Trump ännu inte infört några tullar, utan bara pratat om det. En uppmärksammad artikel i amerikansk media där man beskrev tullarna som mer gradvisa fick marknaden att dra en lättnadens suck, vilket fick dollarn att försvagas timmarna innan Trumps invigningsceremoni”, säger hon till Dagens PS.
Läs även: Stark dollar faller – paus för kronans ras. Dagens PS
Dollarns kraftiga svängningar
På tisdagen pendlade dollarn mellan uppgångar och nedgångar i en turbulent handelssession. Valutan steg som mest 0,68 procent tidigare under dagen i ett försök att återhämta sig från måndagens branta nedgång, men slutade nästan oförändrad rapporterar Reuters.
Men på onsdagen rasar dollarn ytterligare och handlas för under 11 kronor för första gången sedan början av december.
Valutamarknaden har reagerat på Trumps uttalanden om potentiella tullar på upp till 25 procent på varor från Kanada och Mexiko, en åtgärd han överväger att införa från och med den 1 februari. Trump har även nämnt möjligheten av en mer omfattande global tull, men betonade att USA inte var redo för en sådan åtgärd ännu.
“Volatilitet är tydligt tillbaka och efter Joe Bidens relativt lugna mandatperiod är valutamarknaden nu extremt känslig för alla signaler om handelspolitik från Trumps administration”, säger Helen Given, valutahandlare vid Monex USA till Reuters.
Senaste nytt
Osäkerheten kan gynna dollarn – men missgynna kronan
Även om dollarn visat tecken på svaghet på kort sikt, ser Sundström inga tydliga skäl att tro på en långsiktig förstärkning av kronan mot den amerikanska valutan. Tvärtom kan osäkerheten kring den amerikanska administrationens agerande leda till fortsatt volatilitet.
“Jag tror att osäkerheten kring Trumps politik kommer att vara hög en tid framöver, vilket gynnar dollarn men missgynnar kronan. Trump har bara suttit vid makten i ett par dagar, och det behövs inte mycket för att marknaden ska bli orolig igen”, säger Sundström.
Samtidigt har dollarn börjat visa tecken på trötthet efter att ha nått en tvåårshögsta på 110,17 förra veckan. Sedan dess har valutan tappat mark i fem av de senaste sex handelssessionerna.
Fortsatt fokus på amerikansk ekonomi
Den närmaste tiden kommer marknaden att hålla ögonen på arbetsmarknadsdata och inflationsutvecklingen i USA. Fed har signalerat att räntehöjningar kan vara aktuella om inflationen inte kommer ner i linje med målen, vilket skulle kunna stärka dollarn ytterligare.
Samtidigt fortsätter Trump att driva en protektionistisk agenda och har hotat Kina med tullar på upp till 60 procent. Kina har svarat med att stärka yuanens fixkurs, en signal om att landet är redo att försvara sin valuta.
För svensk del är utvecklingen i USA fortfarande avgörande för kronan, men även handelshinder och en avvaktande global konjunktur påverkar. “Kronan kan stärkas mot euron även om amerikanska räntor fortsätter att vara höga och dollarn stark, men riskerna är tydliga”, avslutar Sundström.
Läs även: Kronans nya bottennivå – experterna oeniga om framtiden. Realtid
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.