Dagens PS

Svag rubel slår hårt: "Priserna stiger på absolut allt"

Svag rubel tufft för äldre
Vanligt folk i Ryssland betalar dyrt för landets krig med väst och ett av krigets offer är Rysslands rubel. (Kollage: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 08 dec. 2024Publicerad: 08 dec. 2024

Som rysk pensionär med begränsade inkomster är det svårt att klara sig i krigets Ryssland. Nu har listan av bekymmer blivit ännu längre: en rubel i fritt fall, som når nivåer som inte setts på flera år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Jag ser priserna och tror inte mina ögon,” sa en pensionerad historielärare från Sankt Petersburg, som försöker klara sig på en pension om 19 100 rubel (cirka 187 dollar) i månaden, rapporterar Oilprice.com. ”Vad är det som händer? Priserna stiger på absolut allting.”

”Artiga ord räcker inte längre, förstås,” berättade den 72-åriga kvinnan för RFE/RLs ryska tjänst. Hon bad att hennes namn inte skulle användas för att undvika trakasserier från polisen. ”Jag måste skämta om det för att kyla ner min ilska,” tillade hon.

Livsmedel har blivit väldigt mycket dyrare i krigets skugga. (Bild: Canva)

Den enskilde ryssens kamp

Den ryska ekonomin tycks befinna sig i en allt djupare kris. Rubeln har under den senaste tiden rasat kraftigt, vilket förvärrar landets ekonomiska läge. Men bakom valutakollapsen finns större, mer systemiska problem som hotar att skaka om Ryssland på djupet. 

Rubelns nedgång har varit en långsam men stadig process, där sanktioner, fallande oljepriser och en sviktande inhemsk efterfrågan spelat avgörande roller.

För den enskilde ryska medborgaren innebär rubelns fall drastiskt försämrade levnadsvillkor. Priser på importerade varor, från elektronik till baslivsmedel, har skjutit i höjden och blivit ouppnåeliga för många. 

Se mer: Smör – symbolen för Rysslands ekonomiska kris. Realtid

Löner och besparingar urholkas snabbt av inflationen, vilket gör att vardagliga inköp blivit en kamp för överlevnad. Ett exempel som Oilprice.com lyfter fram är hur vanliga hushåll nu ser sin köpkraft minska dramatiskt när nödvändiga varor som mediciner och bränsle ständigt blir dyrare.

ANNONS

Dessutom har bostadslånekostnader för många skenat i takt med att räntorna höjts. Detta har lett till att fler tvingas ta lån för att täcka vardagsutgifter – en farlig spiral av skuldsättning. 

Många tvingas nu också söka sig till svarta marknaden för att få tag på stabilare valutor som euro eller dollar, något som ytterligare bidrar till fallet för rubeln. Situationen leder inte bara till ekonomiska svårigheter utan även en utbredd känsla av hopplöshet bland befolkningen, rapporterar Oilprice.

ANNONS

Senaste nytt

Svag rubel ett hot mot Rysslands stabilitet

Enligt en analys från Oilprice.com är rubelns försvagning ett tydligt tecken på ett alltmer desperat ekonomiskt landskap.

Ryssland, som länge förlitat sig på sin olje- och gasexport, har sett sina intäkter krympa markant. Särskilt de västerländska sanktionerna har försvårat möjligheterna att sälja energi och få tillgång till hårdvaluta.

Som Oilprice.com skriver:

”När rubeln förlorar sitt värde växer pressen på den ryska centralbanken att agera, men verktygen för att motverka denna utveckling är nu begränsade.”

Detta skapar en farlig dynamik där den ekonomiska instabiliteten hotar att spilla över till social och politisk oro.

Långvarig motgång för rubel

ANNONS

Ryssland har förstås försökt hålla sin rubel stabil. Men åtgärderna tycks ha tappat sin verkan. Situationen påminner om tidigare kriser, där rubelns fall skapat stora inhemska påfrestningar.

I ett försök att undvika panik har regeringen infört strängare kapitalkontroller, men de kan inte längre sopa problemet under mattan. De senaste veckorna har raset stannat av när dollarns Trump-språng har lugnat sig, men rubeln är fortfarande på en historiskt svag nivå.

Det är tydligt att rubelns ras är en del av en långvarig motgång. Frågan är hur länge Kreml kan fortsätta att hantera dessa utmaningar utan att tappa kontrollen över sin egen ekonomi. 

Läs även: Storbanken: Dags att satsa emot dollarn. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS