Bank of England förutspår en årlig inflation på över 10 procent och ekonomin krymper. Nyheten fick valutahandlare att attackera det brittiska pundet, rapporterar The Guardian.
Spekulanter vädrar blod – brittiska pundet under attack
Mest läst i kategorin
Andrew Bailey, chef för Bank of England, sade under en presskonferens i förra veckan att han inte gillar termen “stagflation” då han tycker den är för oprecis.
Men faktum är att Storbritanniens ekonomi ser ut att gå mot just en sådan period, med hög inflation och negativ tillväxt. Bank of England förutspår en årlig inflation på över 10 procent, samtidigt som ekonomin krymper.
Brittiska pundet har attackerats förr
För britterna väcker det historiska minnen. Parallellerna med det hårda 1970-talet var i alla fall tillräckliga för att valutaspekulanter skulle gå till attack mot det brittiska pundet som föll till ett värde av 1,23 pund per amerikansk dollar.
För att pundets nuvarande svaghet ska kunna jämföras med tidigare stora brittiska valutakriser som 1931, 1976 och 1992 krävs ytterligare fall ned mot paritet med dollarn, skriver The Guardian.
Men Stephen King, senior ekonomisk rådgivare vid HSBC, finns det en risk för en “feedback loop” där valutafallet leder till ytterligare inflationstryck när importerade varor blir ännu dyrare – och högre inflation kan leda till ytterligare attacker mot valutan.
“Långsammaste tillväxten i G7”
Pundet är enligt King i sikte för “vigilanter” – investerare som letar runt i världen efter de svagaste valutorna och sedan attackerar dem. Ett högst otrevligt läge för Storbritannien.
“Storbritannien är inställt på den långsammaste tillväxten i G7. Det kommer att vara den högsta inflationen i G7. De har den största politiska osäkerheten. Det är en ganska obehaglig kombination”, säger Nick Parsons, forskningschef på investmentbolaget ThomasLloyd.
Han tror inte heller att pundet har förmåga att återhämta sig särskilt snabbt.
“Vad skulle leda till ett rally för Sterling? Aggressiva räntehöjningar från Bank of England? Det kommer inte att hända. Snabbare ekonomisk tillväxt? Det kan du utesluta. Stor ökning av exporten? Dröm vidare”, säger Nick Parsons.
Läs även: Bibliska plågor för britterna: ”Hårda tider väntar”
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.