Turkiets centralbankschef fick sparken. Det gillade inte marknaden, och den turkiska liran sjönk med 17 procent på måndagsmorgonen.
Sparkade centralbankschefen – nu dyker turkiska liran
Mest läst i kategorin
Sent i fredags kom nyheten att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sparkat centralbankschefen Naci Agbal, efter att denne höjt räntan till 19 procent under torsdagen. Naci Agbal var den tredje centralbankschefen i Turkiet som fått sparken på två år, rapporterar Wall Street Journal.
Turkiets ekonomi har gått oväntat starkt, och landet var förutom Kina det enda av G20-länderna som hade tillväxt under 2020. Flera experter som Wall Street Journal har talat med säger att Naci Agbal varit en stor orsak till det, då han haft förtroende hos investerarna.
Problem med hög inflation
Turkiet har dock problem med en hög inflation, varför centralbankschefen försökt få ned den med räntehöjningar. I februari var inflationen 15 procent, tre gånger högre än centralbankens mål.
Sahap Kavcioglu utseddes av Erdogan till ny centralbankschef. Kavicioglu var före han fick jobbet kolumnist på en regeringsvänlig tidning, och har uttalat sitt stöd för president Erdogans politik för lägre räntor.
Den nye centralbankschefen försökte under söndagen lugna marknaden genom att försäkra att hans mål var “en permanent nedgång i inflationen.”
“Ekonomiskt självmord”
“Det kommer att orsaka kaos för den turkiska ekonomin. Ni får se i morgon bitti när marknaderna är öppna”, sade Durmus Yilmaz, tidigare chef för den turkiska centralbanken och för närvarande parlamentsledamot för centeroppositionen Iyi Party, skriver Wall Street Journal.
“Vad kan vi säga? Vi drabbas av konsekvenserna av våra egna handlingar. Ekonomiskt självmord”, säger Yilmaz.
Kritikerna visade sig ha rätt. När handeln inleddes under måndagen kraschade Turkiets valuta liran rejält, och var som mest ned 17 procent.
En dollar kostade på måndagsmorgonen cirka 8,5 lira, jämfört med 7,22 vid stängning i fredags, innan den turkiska liran återhämtade sig något till kring 8,1, skriver WSJ.
Läs mer: Turkiet: Ekonomin inte längre lika krisartad – Dagens PS
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.