Vissa av Rysslands banker verkar ha fuskat sig runt sanktionerna kring att skicka dollar och euro till landet genom att byta guld mot valutorna i Mellanöstern.
Så fuskar Rysslands banker med guld, dollar och euro
Mest läst i kategorin
Sanktionerna på Rysslands handel med valutor infördes efter invasionen av Ukraina 2023, men de ryska bankerna har hittat vägar runt detta, enligt finansanalys-bolaget Sayari.
I en ny rapport skriver de att Rysslands banker satt i system att handla guld i Turkiet och Förenade Arabemiraten och på så sätt få tag på dollar, euro och emiratiska dirham. De uppskattar att mer än 82 miljarder dollar i utländska valutor kom in i Ryssland på detta sätt under bara det första kvartalet 2023.
Utökats till Hong Kong
Sayaris data indikerar att olika ryska institutioner fortsatte att sälja guld för pengar till åtminstone juli eller augusti förra året, säger Zachary Tvarozna, senior analytiker på Sayari. Dessutom verkar guldleveranserna har utökats till Hongkong, förutom Förenade Arabemiraten och Turkiet.
Analysföretaget har fått tag på datan genom att studera så kallade konossement, en typ av transportdokument som samtidigt är ett värdepapper. De innehåller vanligtvis inkluderar namnen på importören och exportören samt andra uppgifter om försändelserna, skriver Bloomberg. Handeln ska ha skett genom ett nätverk av mellanhänder.
Ryssand producerar näst mest guld
Ryssland är världens näst största guldproducent, de bryter mer än 330 ton guld per år. Landet brukade också vara en stor exportör av guld, men de har sedan invasionen av Ukraina frusits ute från de stora guldmarknaderna London och New York, där merparten av guldhandeln i världen sker.
Förenade Arabemiraten, Turkiet och Kina har nu blivit landets livlina ut mot världen. Men även handeln i dessa länder är under press. Exempelvis höjde Turkiet i januari sina krav på bankerna för att inte gå emot USA:s och EU:s sanktioner mot Ryssland.
Läs även: Bedömare: Bara början på guldfebern (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.