För fösta gången sedan invasionen av Ukraina väntas Ryssland åter börja köpa kinesiska yuan för att fylla sina valutareserver.
Ryssland väntas börja köpa kinesiska yuan igen
Mest läst i kategorin
Redan nu i maj är det troligt att Ryssland börjar köpa utländsk valuta igen, för att för första gången sedan landet invaderade Ukraina, börja fylla på sina valutareserver, det rapporterar Bloomberg.
Ökade energiintäkter
Enligt Bloomberg Economics stabiliserar Rysslands ökande energiintäkter de offentliga finanserna så att landet kan börja köpa utländsk valuta redan nu i maj.
Bloomberg Economics uppskattar att att Rysslands initiala volymer kan uppgå till yuan för motsvarande cirka 200 miljoner dollar, cirka 2 057 miljoner kronor, i månaden.
Senaste nytt
Kan påverka rubeln positivt
På grund av sanktioner är den kinesiska valutan den huvudsakliga valutan som Ryssland fortfarande kan använda för att genomföra transaktioner för sin förmögenhetsfond på 154 miljarder dollar, cirka 1 584 miljarder kronor.
“Det kommer vara viktigt för marknaden att staten börjar ackumulera reserver igen i stället för att spendera dem”, säger Natalia Milchakova, analytiker på Freedom Holding Corp, till Bloomberg.
Hon tillägger att det här till och med kan påverka rubeln positivt.
Oljeintäkter trots sanktioner
Ryssland får ungefär en tredjedel av sina budgetintäkter från olje- och gasindustrin och sedan valutaköpen stoppades i januari 2022 har finansministeriet bara sålt utländsk valuta under en budgetmekanism som utformats för att isolera ekonomin från volatiliteten på råvarumarknaderna.
En förändring nu skulle understryka Rysslands förmåga att hålla uppe flödet av oljedollar, trots de sanktioner och pristak som införts.
Rabatt på Uraloljan
Rysslands budget är fortfarande ansträngd av militära utgifter och den har ett enormt underskott, men den är på bättringsvägen tack vare regeringens förändring i hur vissa oljeskatter beräknas.
Det baspris som används i oljeproduktions- och vinstbaserade skatteberäkningar för producenter av råolja beräknas med en rabatt på Uraloljan mot det internationella riktmärket Brentoljan.
Klarat sig trots pristaket
Pristaket minskade priset på rysk olja, men trots det har Ryssland lyckats klara sig genom att implementera Uralrabatten mot Brentoljan och tvinga producenter att betala mer skatt.
Rysslands regering har även gynnats av den svagare rubeln då regeringen samlar in mycket av sina intäkter från energiskatter som domineras av utländsk valuta, medan regeringen spenderar i rubel.
Tidpunkten för när Ryssland kommer återuppta köpen av utländsk valuta är omtvistad bland ekonomer då beslutet beror på faktorer som den volatila rubeln, eventuella förändringar i skatterabatten och eventuella förändringar i faktiska energiintäkter i förhållande till förväntningar, det skriver Bloomberg.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Rysslands industri har tillväxt – från vapen
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.