Flera miljarder i vinster från rysk oljeförsäljning har fastnat i indiska banker på grund av den ryska presidentens försök att sluta använda dollar.
Putins försök att lämna dollarn går inte som planerat
Mest läst i kategorin
Världen över handlas vanligtvis råvaror som olja, guld och vete i världens reservvaluta, US-dollar, det skriver Newsweek.
Isolerat finansiellt system
De sanktioner som infördes efter Rysslands invasion av Ukraina gjorde att det ryska finansiella systemet i grunden var isolerat, varför transaktioner i dollar inte kunde göras och handeln begränsades.
Rysslands president, Vladimir Putin, har försökt komma runt detta genom att sälja olja till länder som Indien och Kina i deras lokala valutor rupier och yuan, något som ökat oron för att dollarn ska försvagas.
Även Kina har försökt minska dollarns grepp om världshandeln genom att uppmana Gulf-ländernas ledare att tillåta handel med olja och gas i yuan.
Senaste nytt
Slog tillbaka mot Ryssland
Det fins rapporter om att ett bilateralt avtal i yuan är på gång. Vladimir Putins försök att “avdollarisera” den bilaterala handeln med Indien verkar dock ha slagit tillbaka.
Ryssland är en av Indiens främsta oljeleverantörer och över 1 miljard dollar, drygt 11 miljarder kronor, i rupier ackumuleras nu varje månad i indiska banker på grund av restriktioner från Indiens centralbank.
Restriktionerna hindrar ryska bolag från att överföra rupier på bankkonton i Indien till Ryssland och växla dem till rubel, det har Bloomberg rapporterat, skriver Newsweek.
Dollarn är kung
Enligt Timothy Ash, ekonom och docent vid Ryssland och Eurasien-programmet vid den brittiska tankesmedjan Chatham House, har kriget i Ukraina och de sanktioner som införts mot Ryssland “just bekräftat att dollarn är kung”.
“Det finns helt enkelt ingen snabb lösning för Ryssland, Kina et al, när det globalt sett fortfarande är ett fall av ‘vi litar på den amerikanska dollarn’, antar att Ryssland nu får reda på varför alla litar på dollarn, den är fritt konvertibel, medan rupien inte är det”, säger han till Newsweek.
Inte fullt konvertibel
Enligt Aditya Bhan, från den globala tankesmedjan Observer Research Foundation, kan en indisk rupi av begränsade skäl växlas mot utländsk valuta och vice versa.
Huvudanledningen till varför den indiska regeringen är ovillig att göra rupien fullt konvertibel är oro för växelkursens stabilitet.
“Stabila priser utgör den mest kritiska förutsättningen för att internationalisera en valuta. En ytterligare oro är att internationaliseringen av (den indiska rupien) kan hämma Indiens centralbank RBI:s förmåga att hantera den inhemska penningmängden och påverka räntorna enligt rådande makroekonomiska omständigheter”, säger Aditya Bhan till Newsweek.
Nästan gett upp
Resultatet av de här valutarestriktionerna är, enligt Reuters, att hela 39 miljarder dollar, cirka 431,4 miljarder kronor, kan sitta fast på indiska banker.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade i maj att det här är ett problem och att Ryssland behöver använda de här pengarna men att de först måste växlas till en annan valuta.
Han verkade tidigare den här månaden nästan erkänna att Ryssland har gett upp försöken att rädda sina förråd av rupier i Indien.
Han sade till nyhetsbyrån Tass den 10 september att de talat med Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar och diskuterat bilaterala frågor, inklusive mekanismen för betalningar mellan Ryssland och Indien.
“I den nuvarande situationen har många miljarder rupier ackumulerats, som ännu inte har funnit sin tillämpning, och våra indiska vänner har försäkrat att de kommer att erbjuda lovande områden där de kan investeras”, sade Sergej Lavrov, enligt TASS, skriver Newsweek.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Rysslands miljarder fast i rävsaxen: “Valutafälla”
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.