Den svenska kronan har rest sig ur sina absoluta lågvattenmärken. Efter en lång period av svaghet visar valutan styrka.
Ny storhetstid för svenska kronan – ökningen har bara börjat


Mest läst i kategorin
Den har stärkt sig snabbt, väckt hopp – och gett liv till en gammal fråga: kan kronan nå nya höjder och bli övervärderad igen?
För drygt tio år sedan kostade en dollar strax över åtta kronor. I dag handlar vi den för runt 9,60. Euron står i cirka elva kronor, men låg tidigare klart under tian.
Läs även: Kronan lyser upp mörk ekonomi – ökar i kaoset. Dagens PS
Prognosen talar för kronan
Skillnaden mellan tidigare toppnoteringar och dagens nivåer påtagliga. Och det sätter igång en större diskussion – om hur långt vi kan komma.
Enligt Tommy von Brömsen, valutastrateg på Handelsbanken (börskurs Handelsbanken), är det inte otänkbart att kronan kan nå nya toppnivåer. Men då krävs något mer än penningpolitik.
”Om kronan ska bli så stark att den bedöms som övervärderad, säg 7 mot dollarn, då krävs det en kombination av tur, skicklighet och en lyckad implementering av AI”, säger han till Dagens PS.
Läs även: Dollarns fall blottar USA:s finansiella sprickor. Realtid

Senaste nytt
Prognosen: En starkare krona – men utan dramatik
Handelsbankens basprognos för 2025 är tydlig. Kronan kommer att fortsätta stärkas, men takten mattas av jämfört med den senaste tidens uppgång.
”Vi tror att den svenska ekonomin klarar sig relativt väl, särskilt jämfört med omvärlden. Och det faktum att Sverige har låg statsskuld spelar stor roll, det skapar handlingsutrymme om konjunkturen skulle försvagas”, säger von Brömsen.
Prognosen pekar på att dollarn om några år kan kosta omkring 8,50 kronor. För euron ligger målet kring 10,00. Det är nivåer som han menar ligger närmare en långsiktigt hållbar växelkurs.
”Det är snarare dagens nivåer som är ett uttryck för en undervärderad krona”, säger han.

Vad hände egentligen – och vad vänder trenden?
De senaste tio åren har kronan haft en ihållande negativ trend. Kombinationen av låg inflation, minusränta och Riksbankens storskaliga obligationsköp pressade valutan.
Samtidigt valde många svenska sparare och institutioner att investera i andra valutor, särskilt i dollartillgångar.
”Vi har sett ett stort kapitalutflöde från Sverige. Både fonder och hushåll har sökt sig utomlands”, säger von Brömsen.
Men nu börjar några grundläggande faktorer skifta. Regeringen har öppnat för mer expansiv finanspolitik och Riksbanken har aviserat en stramare hållning.
”QE kommer troligen inte tillbaka. Dels har Riksbanken signalerat det, dels gör den nya riksbankslagen det svårare att bedriva sådana åtgärder i inflationssyfte”, säger han.
Det växande utbudet av svenska statspapper kan dessutom förbättra likviditeten och öka attraktiviteten för kronbaserade investeringar.
Vad krävs för att nå nya höjder?
Att kronan blir lika stark som under de gyllene åren är inget Handelsbanken räknar med i sin huvudprognos. Men det är heller inte omöjligt.
”Vi skulle behöva se en stark global konjunktur och en rejäl produktivitetsökning – både i Sverige och i euroområdet”, säger von Brömsen.
Han pekar särskilt ut möjligheterna med artificiell intelligens. Sverige och Europa ligger efter USA och Kina när det gäller att utveckla AI-verktygen. Men när det gäller att använda dem effektivt finns en öppning.
”Om användningen av AI får brett genomslag i ekonomin, då kan produktiviteten få en skjuts. Och då kan även kronan ta fart.”
Sannolikheten? Enligt von Brömsen runt 15 procent. Inte hög – men inte helt försumbar.
Ett nytt kapitel för svensk valuta
Kronan är fortfarande långt ifrån nivåerna vi såg för ett decennium sedan. Men rörelsen går i rätt riktning. Valutan har blivit stabilare, och tilltron från marknaden tycks långsamt återvända.
”Jag tror att Sverige är inne på rätt spår”, säger von Brömsen. ”Vi får se om vi har uthållighet nog att ta det hela vägen.”
Läs mer: Urstark dag för kronan – slår motståndet igen. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.