Dagens PS

Mystiska reaktionen – dollarn stärks igen

dollarn
Många länder tröttnar på dollarn och USA:s dominans. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 maj 2023Publicerad: 19 maj 2023

Den amerikanska dollarn borde falla i värde men har den senaste månaden omvänt blivit starkare, skriver Reuters.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Kronan har fått fart igen, men tvärnitade åter vid gränsen på 10 kronor för en dollar. (Bild: Canva)
Spela klippet
PS Studio

Ny fart på svenska kronan – var går gränsen?

27 mars 2025

Nyhetsbyrån uppger att dollarindexet studsat upp cirka 2 procent i värde under den senaste månaden, jämfört med sex andra valutor.

Det ska ses i ljuset av att investerare tagit höjd för att dollarn ska tappa i värde då inflationen i USA svalnat och den amerikanska centralbanken eventuellt kan pausa sina räntehöjningar nästa månad, enligt vissa förståsigpåare.

ANNONS

Att dollarn går en annan väg än experterna siat om kan enligt analytiker som Reuters talat med bero på käbblet om USA:s skuldtak ska höjas eller inte – där har finansminister Janet Yellen varnat för att ekonomisk kaos riskerar att bryta ut om inte skuldtaket höjs genom en brådskande överenskommelse mellan Demokraterna och Republikanerna.

Läs mer om det: Janet Yellen upprepar: Snart kaos i USA

Ytterligare en faktor som kan ha eldat på dollarn, och som nämns i artikeln, är att bankoron fortfarande spökar på finansmarknaderna efter de tidigare bankkrascherna i Silicion Valley Bank, Signature Bank och nu senast i First Republic Bank. Följetongen UBS nödköp av schweiziska rivalen Credit Suisse icke att förglömma.

Den globala ekonomins utsikter, som i mångt och mycket är dystra, kan också ha fått spekulanter att se dollarn som en trygg hamn. Liksom svagare återhämtning i Kinas ekonomi än väntat.

Men främst är det turbulensen kring skuldtaksgränsen i USA som anges som orsak till att dollarn ses som en tillflykt, även om det nu kommer besked om en uppgörelse innan en presumtiv katastrof bryter ut, deadline har satts till 1 juni, om mindre än två veckor alltså.

“När marknaderna står inför sådana bekymmer köper de ofta mindre riskfyllda tillgångar som obligationer, guld och dollar”, skriver Reuters som konstaterar att dollarn alltjämt är ned med omkring 10 procent sedan september, även om den skuttat till uppåt senaste tiden.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Livförsäkring - din viktigaste försäkring
Just in Case

Vår bäst säljande livförsäkring ger tre miljoner. Gör som tusentals andra kunder och teckna livförsäkringen som gör stor nytta till små priser. Trygga din familjs framtid.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]