Norges motsvarighet till Ekobrottsmyndigheten, Økokrim, vill att landet tar bort tusenlappen ur cirkulation. Detta då det mest är kriminella som använder dem.
Myndigheten vill få bort tusenlappen: "Kriminella som använder"
Mest läst i kategorin
Även om färre och färre använder kontanter dagligen i Norge så har antalet norska tusenlappar i cirkulation ökat sedan 2021. Enligt Norges motsvarighet till Ekobrottsmyndigheten, Økokrim, förs stor del av dem ut ur landet – en del av de nästan 10 miljarder norska kronor som försvinner från landet varje år.
“Mycket penningtvätt”
Detta är till stor del intäkter från brott eller som en del i pengatvätt från brottslig verksamhet. Av praktiska skäl föredrar de kriminella sedlar med höga valörer när stora summor i kontanter ska smugglas ut ur landet.
“Den lagliga användningen av kontanter minskar avsevärt, men det fortfarande finns en stor volym kontanter. Och när vi vet att mycket penningtvätt och vinster från brott även går via digitala betalningslösningar, nu även med kryptovaluta, är det tydligt att kontantanvändningen för illegala ändamål ökar”, säger Økokrim-chefen Pål Lønseth till den norska nyhetsbyrån NTB.
Tusenlappen har ikonstatus hos kriminella även i Sverige
Økokrims förslag är att helt enkelt ta bort tusenlapparna.
“Vad vi ser så finns det, enligt min mening, liten anledning till att vi ska fortsätta ha tusenlappen i dag. Det är få i dagens samhälle som har ett lagligt behov av att spendera tusenlappar”, säger Økokrim-chefen Pål Lønseth till NTB.
Även i Sverige har tusenlappen fått ikonstatus bland kriminella. De gäng-anknutna rapparna Salah ”Dree Low” Abdulle och Nils “Einar” Grönberg gjorde exempelvis 2019 en populär låt vid namn “Dag Hammarskjöld” som anspelade på att FN:s tidigare generalsekreterare fått pryda den svenska tusenlappen.
Läs även: Här är branscherna som kriminella infiltrerar (Dagens PS)
Läs även: Dubbelt så många gängkriminella än tidigare trott (Dagens PS)
ANNONS
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.