Dagens PS

"Mörka dagar" väntar ryska rubeln enligt experter

Rubeln
Kön ringlar lång till bankomat i St Petersburg strax efter krigsutbrottet. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 mars 2022Publicerad: 16 mars 2022

Den ryska rubeln har bromsat upp i sitt fall, men det kan vara tillfälligt. Experter tippar att “mörka dagar” väntar Rysslands valuta framöver.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet
PS Studio

Så används kryptovalutor av kriminella

24 dec. 2024

Den ryska rubeln föll kraftigt efter Rysslands invasion av Ukraina, från 84 rubel per dollar före invasionen till så högt som 154 rubel per dollar den 7 mars.

Sedan dess har den dock studsat tillbaka, nådde prisnivån 96,5 rubel per dollar och under onsdagen kostade en dollar 107 rubel. Men många experter tippar “mörka dagar” för rubeln framöver, skriver Fortune.

“Jag tror att det vi ser nu med omvärderingen av rubeln bara är en korrigering. Jag ser inte att värderingen på medellång och lång sikt är positiv om situationen i Ukraina fortsätter att eskalera. Ryssland har redan förlorat mycket i denna konflikt. De kommer i allt högre grad att känna av dessa sanktioner”, säger Ipek Ozkardeskaya, senior analytiker på schweiziska onlinebanken Swissquote till Fortune.

Aktiemarknaden är stängd

Den ryska aktiemarknaden håller stängt, samtidigt som västerländska företag drar sig ur landet och EU och USA lägger sanktionspaket efter sanktionspaket efter Rysslands invasion. Det kommer också varningar om att Ryssland inte längre kan betala sina utlandsskulder, då de inte längre har möjlighet att betala i dollar.

Den ryska centralbanken kämpar för att stabilisera sin valuta, och höjde styrräntan till 20 procent samtidigt som de tillförde rejält med likvider då många ryssar ville ta ut kontanter för att växla till utländska valutor, och köerna ringlade långa. Som svar på bankrusningen begränsade Ryssland sina medborgares tillgång till utländska valutaväxlingar och begränsade överföringar utomlands.

Svårt att växla rubeln

Det tycks ha fungerat – åtminstone tillfälligt då rubeln kommit närmare växlingskurserna som gällde före kriget. Men samtidigt är marknaden ytterst begränsad och växlingskursen visar inte hela bilden, då det få personer som faktiskt kan växla mellan rubel och dollar just nu i och med sanktionerna och begränsningarna från ryska centralbanken.

“Om det inte blir en vapenvila, och något förändras väsentligt från denna punkt, är det mycket svårt att se den ryska rubeln öka i värde gentemot utländska valutavalutor eftersom landet nu motas ut från det globala finansiella systemet”, säger Ipek Ozkardeskaya.

ANNONS

Läs även: Rysslands centralbank tar till Sovjet-åtgärd

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Läs mer om newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]