Dagens PS

Liran rasar efter Erdogans seger – nära rekordlåg

Efter att Turkiets sittande president, Recep Tayyip Erdogan, vann valet i går, söndag, sjönk den turkiska liran
Efter att Turkiets sittande president, Recep Tayyip Erdogan, vann valet i går, söndag, sjönk den turkiska liran. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023

På söndagen vann Recep Tayyip Erdogan den andra valomgången i Turkiet och liran sjönk till en nästan rekordlåg nivå.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Turkiets längst sittande ledare, president Recep Tayyip Erdogan, sitter nu kvar och påbörjar sitt tredje decennium vid makten, det rapporterar Bloomberg.

Liran kommer sjunka ännu mer

Den turkiska liran sjönk med 0,3 procent, till 20,03 per dollar, vilket är nära ett bottenrekord.

Morgan Stanley varnar för att liran kan sjunka till 26 per dollar tidigare än väntat och sjunka till 28 per dollar mot slutet arv året om de turkiska räntorna fortsatt hålls låga. En dollar är cirka 10,79 kronor.

“En Erdogan-vinst ger ingen tröst för någon utländsk investerare. Med mycket hög inflation, mycket låga räntor och inga nettoreserver kan en smärtsam kris som påverkar alla tillgångar vara på väg”, säger Hasnain Malik, strateg på Tellimer i Dubai till Bloomberg.

ANNONS

Senaste nytt

Pessimistisk syn på liran

Wells Fargos tillväxtmarknadsekonom och valutastrateg Brendan McKenna förutspår att liran faller till 23 per dollar till slutet av kvartalet och till 25 nästa år.

“Vi har en ganska pessimistisk syn på den turkiska liran som ett resultat av att Erdogan behåller makten efter valet”, säger han till CNBC.

Under de senaste fem åren har den turkiska valutan tappat 77 procent av sitt värde mot dollarn och Brendan McKenna förväntar sig att Turkiets ortodoxa penningpolitik framöver kommer bestå.

ANNONS

Inte en hållbar politik

Recep Tayyip Erdogan tror att högre räntor ökar inflationen och Turkiets penningpolitik fokuserar snarare på tillväxt och ökad export än på att tämja inflationen.

Blue Bay Asset Managements strateg Timothy Ash skriver i ett mejl till CNBC att det nuvarande arrangemanget helt enkelt inte är hållbart.

“Med begränsade valutareserver och massivt negativa realräntor är pressen på liran hård,” skriver han till CNBC.

Investerare har flytt

Recep Tayyip Erdogans oortodoxa inställning till räntor har lett till att oförutsägbara regleringar och ingripanden drabbar marknaderna med nya åtgärder som nästan dagligen införs.

Investerare har flytt och sedan 2013 har det utländska innehavet i turkiska aktier och obligationer minskat med ungefär 85 procent, motsvarande nästan 130 miljarder dollar, drygt 1 403 miljarder kronor, enligt Bloomberg.

“Det är uppenbart att den nuvarande ekonomimodellen inte fungerar. Erdogan är förmodligen också medveten om det, och en blygsam övergång till en ortodox politik inom en snar framtid är sannolik eftersom det annars inte är hållbart, säger Burak Cetinceker, penningchef på Strateji Portfoy i Istanbul, till Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Turkiet: Varför röstar så många på Erdogan 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS