Den svenska kronan har haft en tuff resa under senare år och fortsatt tyngas av både inhemska och globala faktorer. Men hoppet är inte ute. Det finns faktorer som skulle kunna bana väg för en starkare svensk krona.
Kronans revansch – tre vägar till en starkare svensk valuta
Mest läst i kategorin
Den senaste månaden har vi sett dollarpriser över 11 kronor. Den svenska kronan är på en historiskt låg nivå – och mycket pekar på att det ska fortsätta så även nästa år. Men det i teorin finns det faktorer som skulle kunna leda till en vändning.
Handelsbankens valutastrateg Tommy von Brömsen ser flera möjliga vägar till en återhämtning, där både internationella och nationella faktorer spelar en avgörande roll.
Läs även: Det krävs för ett starkare Europa 2025. Dagens PS
Global stabilitet kan bana väg för kronan
För att kronan ska kunna stärkas behövs framför allt en stabilisering av den globala ekonomin, enligt von Brömsen. En av de viktigaste faktorerna är att den amerikanska inflationen minskar, vilket skulle ge utrymme för den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, att sänka räntan.
“Ett lägre globalt ränteläge skulle gynna både den globala konjunkturen och investerarnas riskaptit på valutamarknaden. Detta skulle kunna stärka mindre valutor som kronan”, säger han.
Även geopolitik spelar en roll. Handelskrig och tullar, som tidigare påverkat kronan negativt, behöver mildras för att skapa gynnsamma förutsättningar för den svenska valutan.
En starkare svensk ekonomi behövs
På hemmaplan handlar det om att få fart på konsumtionen och den ekonomiska återhämtningen. Trots höga löneökningar i förhållande till inflationen har hushållens konsumtion varit förvånansvärt svag, men von Brömsen ser ljusglimtar framåt:
“Under första halvan av 2025 bör vi se att återhämtningen kommer igång, vilket skulle gynna kronan. Sverige väntas då växa snabbare än många andra länder.”
Att Riksbanken fortsätter att sälja tillbaka statsobligationer till marknaden (kallat QT-programmet) ses också som ett viktigt steg för att öka förtroendet för den svenska ekonomin och göra kronan mer attraktiv för utländska investerare.
Senaste nytt
Realistiskt med en starkare krona?
Trots förhoppningarna är von Brömsen mycket försiktig i sin optimism. Han betonar att alla tre faktorer – global stabilitet, minskade tullar och en starkare svensk ekonomi – behöver utvecklas positivt för att kronan se en varaktig återhämtning.
“Det är fullt realistiskt att vi ser en starkare krona under 2025, men sannolikheten för en tydlig och varaktig förstärkning av kronan har minskat. Bland de tre faktorerna jag nämnt så behöver i stort sett alla utvecklas på bästa tänkbara sätt. Annars finns det en överhängande risk att den långvariga kronförstärkningen skjuts på framtiden, återigen”, säger han.
Vad kan Sverige göra för kronan?
För att locka tillbaka investeringar till Sverige och den svenska valutan menar von Brömsen att både penning- och finanspolitiken spelar en avgörande roll. Han varnar för att Riksbanken inte bör återvända till den expansiva penningpolitik som präglade åren 2015–2019, då bland annat minusräntan bidrog till kronans försvagning.
I stället förespråkar han en bättre samverkan mellan penning- och finanspolitiken samt åtgärder som gör det lättare för företag att investera i Sverige.
“– “En mer expansiv finanspolitik och färre regleringar skulle kunna öka investeringarna och därmed stärka kronan”, avslutar von Brömsen.
Med rätt balans mellan globala och nationella åtgärder kan en återhämtning för kronan vara möjlig redan under nästa år, även om mycket tyder på att vi kan få vänta längre.
Läs mer: Ljuset i tunneln – bättre ekonomi redan nästa år. Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.