Den kraftiga försvagning av den svenska kronan har återuppväckt debatten om euron. För en euro får svenskar idag betala över 11 kronor – en utveckling som väcker starka reaktioner från experter och politiker.
Kronan i fritt fall – är byte till euro vår räddning?
Mest läst i kategorin
Den tidigare finansministern Anders Borg är en av dem som tydligt tar ställning för att Sverige bör behålla kronan. Han lyfter fram flexibiliteten i att ha en egen valuta, särskilt i tider av ekonomisk osäkerhet.
“Kronan fungerar som en stötdämpare vid kriser, vilket vi såg under finanskrisen. En svagare valuta gör svenska varor billigare utomlands, vilket stärker vår export”, säger han.
Röster mot kronan
Argumenten för att överge kronan är dock många. Finansmannen Christer Gardell, som kallat kronan för en “skitvaluta”, menar att euron skulle stärka Sveriges internationella konkurrenskraft och öka svenskarnas köpkraft.
“Med euron skulle vi kunna handla billigare och minska osäkerheten kring växelkurser”, säger han.
Svenska dagbladet har hört en rad experter för att undersöka ett byte till euron.
Enligt Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi, kan ett införande av euron också stimulera handeln med euroländer och skapa fler investeringar. Han uppskattar att handeln skulle öka med upp till 15 procent.
Samtidigt varnar Calmfors för riskerna med att vara del av eurosamarbetet, där Sverige skulle behöva ta ansvar för andra länders kriser. Det är ett resonemang som även Anders Borg lyfter fram.
“Ett euromedlemskap kan innebära att Sverige måste garantera lån till andra euroländer. Det är en enorm risk som kan belasta våra skattebetalare”, säger Borg.
Läs även: Euron och pundet tappar mot dollarn. Realtid
Är euron framtiden?
Frågan om Sverige ska byta kronan mot euron är inte ny. I folkomröstningen 2003 röstade svenskarna nej till euron, men nu höjs röster för att frågan bör tas upp igen.
Stefan Ingves, tidigare chef för Riksbanken, har uttryckt sitt stöd för euron med hänvisning till att det skulle stärka Sveriges inflytande i EU:s ekonomiska beslut.
Men trots de delade meningarna verkar de flesta experter överens om att val av valuta inte är den enda nyckeln till ekonomisk framgång. Kristin Magnusson Bernard, vd för Första AP-fonden, sammanfattar det så här:
“Varken kronan eller euron är ett mirakelrecept. Andra aspekter av ekonomisk politik, som skattesystem och företagsklimat, är minst lika viktiga för tillväxten.”
Läs mer: Allt starkare dollar pressar världsekonomin. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.