Kroatien tar sista steget in i Europa. 1 januari 2023 ansluter man sig till euron och fullföljer den resa som anträddes efter det förödande krig som tog slut 1995.
Kroatien får euro och går med i Schengen
Mest läst i kategorin
När den en gång jugoslaviska delstaten nu som fri och självständig nation ansluter sig till Europas gemensamma valuta är det slutet på en lång resa, konstaterar Bloomberg i ett reportage.
En av dem som vid krigsslutet 1995 drömde om att hans Kroatien skulle bli en integrerad del av Europa var den nyblivne juristen Andrej Plenkovic.
I dag är det han som premiärminister tar Kroatien in i euroområdet och ger kroaterna ett viseringsfritt Europa att resa i.
Fortfarande problem
Kroatien har fortfarande problem med korruption, byråkrati och en befolkning som minskar.
Kriget lämnade 20 000 döda efter sig, liksom hundratusentals kroater på flykter och en fjärdedel av landets ekonomi i ruiner.
Mot den bakgrunden är det svårt att överskatta betydelsen av att Kroatien nu blir en fullvärdig del av euro-området.
Kroatien gick med i EU 2013 och har konsekvent byggt om sin infrastruktur, övertygat turisterna att återvända och knutit sin valuta till euron.
Det har fungerat. Exempelvis har den kroatiska turismen fördubblats under de 20 år som föregick pandemin.
Senaste nytt
Vill komma ikapp
“Vi försöker fortfarande uppnå samma ekonomiska och sociala standarder, investerings- och affärsklimat som våra grannar som gick med i EU nästan ett decennium tidigare än vi gjorde”, sade Plenkovic i en intervju nyligen.
När Plenkovic tog över som premiärminister för sex år sedan förklarade han att hans regering behövde detaljerade planer och strategier för att bli en del av euro-området och komma inom Schengen-området för viseringsfria resor.
Regering och riksbank såg det som avgörande för ett land där turismen står för ungefär en femtedel av ekonomin och där de flesta turister kommer från övriga delar av Europa med bil.
Locka tillbaka
Nu hoppas man på att den nya utveckling man ser ska locka tillbaka kroater.
Kroatiens befolkning, strax under fyra miljoner, har minskat med 16 procent sedan kriget tog slut.
Att gå med i Schengenområdet skulle kunna “låsa upp potentialen” i ekonomiskt efterblivna områden i Kroatien, som det dalmatiska inlandet, säger Goran Saravanja, chefsekonom vid den kroatiska handelskammaren i en intervju.
“Att ha ett europeiskt perspektiv är otroligt viktigt”, konstaterar han.
Läs även: Sex skäl att välja Kroatien i sommar
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.