Kronan har verkligen inte gått bra de senaste åren. Men vad väntar runt hörnet 2025? Det har tidigare pratats om en lättnad – men nu tvivlar många av storbankerna.
Fortsatt istid för kronan – dyrt att vara svensk 2025
Mest läst i kategorin
Den svenska kronan har det tufft. I november 2024 kostade en dollar över elva kronor – ett tapp på mer än 22 procent på fyra år. Konsekvenserna har känts i allt från semestrar till stigande priser på importerade varor.
Samtidigt har Riksbanken pressats av en svår balansgång: vågar man sänka räntan när vår valuta är så svag?
“Läget för kronan är ovanligt osäkert”, säger Tommy Von Brömsen, valutastrateg på Handelsbanken till Morningstar. Orosmolnen inkluderar allt från Donald Trumps politik i USA till centralbankernas styrräntor.
Osäkerhet och risker driver kronan nedåt
Enligt Riksbanken har kronans fall till stor del drivits av globala ekonomiska kriser. I tider av finansiell oro väljer investerare ofta bort mindre valutor.
Den svenska konjunkturen spär på svårigheterna: hushållens konsumtion faller, arbetslösheten stiger och byggsektorn kämpar, rapporterar Morningstar som har sammanställt en rad analyser från storbankernas experter för att måla en bild av vår valutas framtid.
Stefan Melin, valutastrateg på Danske Bank, lyfter att en strukturell trend ligger bakom kronans problem: ”Svenska sparare väljer utländska tillgångar, vilket skapar ett ständigt säljtryck på kronan.” Detta har varit särskilt tydligt de senaste åren.
Trump’s politik förstärker osäkerheten. Von Brömsen från Handelsbanken varnar för att eventuella handelstullar kan ha stora effekter på kronan, även om de också är en del av Trumps förhandlingstaktik:
”Trump kommer sannolikt inte vilja skada marknaderna för mycket, vilket skulle kunna lindra effekterna på kronan.”
Vändning för kronan?
Trots riskerna finns det tecken på att kronan kan få en starkare period 2025. Om centralbanker som Fed börjar sänka räntorna snabbare än väntat kan det gynna kronan. Enligt Von Brömsen ligger nyckeln i en snabb inflationsnedgång och stabilare arbetsmarknad i USA:
”Amerikanska räntesänkningar skulle troligtvis bidra till en starkare krona.”
Även Riksbankens politik spelar en avgörande roll. Karl Steiner, analyschef på SEB, menar att kronförsvagningen hittills inte varit tillräckligt dramatisk för att stoppa räntesänkningar.
Om växelkursen mot euron dock skulle närma sig 12 kronor kan det bli en annan fråga.
Ekonomisk återhämtning nyckeln till en starkare krona
Flera analytiker förväntar sig att svensk ekonomi kommer hämta sig under 2025. Handelsbanken förutspår en ökad privatkonsumtion och en mjuklandning i ekonomin. Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, lyfter Sveriges strukturella styrkor:
”Vårt konkurrenskraftiga näringsliv och låga offentliga skuld talar för en viss kronförstärkning under det kommande året.”
Även Anders Eklöf, chefsstrateg på Swedbank, ser positivt på svensk ekonomi 2025. Han menar att Sverige kan vara bland de starkaste ekonomierna i Europa, vilket borde bidra till att stärka kronkursen mot både euron och dollarn.
Så kan du dra nytta av kronans läge
Det finns också möjligheter i kronans svaghet. Som tidigare rapporterat kan investerare tjäna på att exponera sig mot utländska tillgångar i tider av en svag krona. Samtidigt finns det potential att utnyttja en eventuell vändning, om kronan börjar förstärkas under 2025.
Framtiden är osäker, men med tecken på ekonomisk stabilisering och möjliga räntesänkningar finns hopp om att den svenska kronan kan stärkas. Frågan är hur snabbt det kommer ske – och om marknadens förtroende återvänder.
Läs även: Kronans nedåtspiral spås fortsätta under 2025. Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.