Särskilt tre faktorer sätter press på euron som blir alltmer volatil, konstaterar analytiker, rapporterar Reuters.
Euron nära sin värsta månad sedan 2022 – bara början?
Mest läst i kategorin
När november går mot sitt slut har euron så här långt tappat 3,8 procent i värde mot den amerikanska dollarn.
Om euron faller ytterligare ner mot 1 dollar per dollar väntas mer volatilitet i den gemensamma valutan.
Trump, krig och svag ekonomi sänker euron
Det som trycker ner euron, enligt Reuters, är främst den tillträdande USA-presidenten Donald Trumps aviserade handelstullar, euroområdets svaga ekonomi och den eskalerande konflikten mellan Ryssland och Ukraina.
Samtidigt eldar amerikanska tillväxtsatsningar på dollarn, framgår det.
Analytiker varnar för “en vild åktur” för euron framöver och att det kan ge upphov till “global marknadsvolatilitet” med den japanska yenens kraftfulla svängningar i augusti färskt i minnet och den turbulens som det orsakade.
Senaste nytt
Även dollarn är sårbar
Reuters påminner om att dollarn inte på något vis går säker när USA: statsskuld ökar och handelstullarna med efterföljande stigande inflation blir verklighet.
Faktum är, konstaterar nyhetsbyrån, att “dollarn också är sårbar” som det ser ut världsekonomin just nu.
Förtroendet för den amerikanska ekonomin är påtagligt rubbat, och osäkerheten kring USA kan öka om euron sjunker ytterligare, enligt analytiker.
Det här bidrar i sin tur för stigande oro för “oväntade valutaskiften”, skriver Reuters med hänvisning till expertbedömare på området.
Kina drar nytta av en svag euro
Kina, Sydkorea och Schweiz, som betecknas som “handelskänsliga länder”, kan enligt Barclays globala chef för valutastrategi, Themos Fiotakis, tillåta sina valutor att försvagas mot dollarn om euron backar mer i värde.
Då kan dessa länder konkurrera med euroområdets export, menar han.
“Euron är ett riktmärke”, säger Themos Fiotakis till nyhetsbyrån.
Brittiska pundet svajar också
Även det brittiska pundet faller tungt mot dollarn och uppges ha sjunkit med drygt 2 procent mot dollarn under november till 1,26 dollar.
Enligt Barclays valutaproffs är pundet också mycket känsligt för rörelserna i EU:s gemensamma valuta.
Det som ökar korrelationerna mellan valutorna och de bredare marknaderna är att många investerare nu, enligt Themos Fiotakis, spekulerat i fortsatta fall för euron vid sidan av en stigande börs (S&P 500 på Wall Street) i spåren av Trumps politik.
Under tisdagen kunde Dagens PS med hänvisning till Bloomberg rapportera att euron klättrade på Trumps nya tullhot mot Kina, Mexiko och Kanada. Att USA:s tillträdande president inte nämnde uron i sammanhanget fick valutan att studsa upp.
Läs mer om det här: Europa under radarn för tullhot – euron stiger Dagens PS
Läs också: Varningen: Så dyr kan euron bli nästa år News55
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.