Den svenska kronan har fallit i värde i både veckor, månader och åratal mot dollarn och nästan varje annan utländsk valuta. Och det kan du tjäna pengar på, säger sparekonomen Frida Bratt på Nordnet.
Ekonom: Värdelös svensk krona – så tjänar du pengar på det
Om du har dina pengar sparade i en Sverigefond, eller för den delen i madrassen, så har du all anledning att bli besviken på den svaga kronkursen.
Även den som ska ut och resa kan märka att utlandet (särskilt USA) blivit betydligt dyrare. Du får färre dollar, euro och dinarer där ute i vida världen för dina svenska kronor än på länge, kanske någonsin.
MISSA INTE: Svenskarna får 9 023 kronor till i pension ‒ så påverkar det dig
Fallande krona bra för ditt sparande
Men i ett blogginlägg skriver Frida Bratt, Nordnets sparekonom, att du kan tjäna på att den svenska kronan fallit i värde den senaste tiden. I alla fall om du har satt in dina pengar i ett fondsparande med globalt index, eller USA-index.
“För dig som sparare har den svaga kronan dock tjänat dig väl. Detta är förutsatt att du har en del av ditt sparande i exempelvis en globalfond, eller en USA-fond, vilket väldigt många av oss har. Enligt statistik från Fondbolagens förening ligger nu 50 procent av svenskarnas sparande i aktiefonder i globalfonder, jämfört med 32 procent för tio år sedan”, skriver Frida Bratt.
Globala fonderna har förändrats
En stor skillnad mot tidigare år är att ditt globala fondkapital nu ligger till 75 procent i USA. Den amerikanska börsen har gått bra vilket sugit åt sig stora delar av kapitalet världen över.
“S&P 500-indexet, med de största börsbolagen i USA, har på tio år stigit 193 procent. Det kan jämföras med breda OMXS-index på Stockholmsbörsen som gått upp 75 procent under motsvarande period”, skriver Frida Bratt.
Dollarexponeringen har varit bra när kronan försvagas
Svenska sparpengar är med andra ord redan växlade till USA-pengar.
“Det har varit bra för vår fondutveckling. Anledningen är att för varje dollar du köper fondandelar för får du mer tillbaka i kronor. På så sätt får din globalfond, eller din USA-fond, en ”dollarboost”. Den går helt enkelt bättre än vad den annars skulle ha gått”, skriver Frida Bratt.
Läs mer om ekonomi:
Skatten höjs på lån och kreditkort efter nyår ‒ här är nya reglerna
Sju skattesänkningar och en höjd skatt efter nyår
Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten: “Många vet inte”
Företagare är bäst på att jobba efter pension
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.