Dagens PS

E-krona bäddar för diktatur – "verktyg för övervakning"

Kan riksbankens idé om en statlig kryptovaluta bli ett drömverktyg för en framtida diktator?
Är e-kronan en framtida diktators våta dröm? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 04 dec. 2024Publicerad: 04 dec. 2024

En svensk e-krona kan bli ett kraftfullt verktyg för staten att övervaka och kontrollera sina medborgare. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu varnar forskare för att digitala centralbanksvalutor (CBDC) kan medföra problem om vi får ett mer auktoritärt samhälle, där privat ekonomisk aktivitet blir statligt övervakad. Vad händer om e-kronan missbrukas av makten?

Thomas Marmefelt, forskare vid Södertörns högskola och Åbo Akademi, lyfter riskerna med CBDC:er som e-kronan. Han beskriver hur dessa digitala valutor kan ge stater total kontroll över medborgarnas pengar. 

I sin artikel i Politics and Governance varnar han för att CBDC:er riskerar att tränga ut stabila privata alternativ och leda till en mer auktoritär global ordning.

Faktaruta: E-kronan

  • Vad är e-kronan?: E-kronan är en digital valuta som utvecklas av Riksbanken som ett komplement till kontanter.
  • Syfte: Målet är att skapa en säker digital betalningslösning som kan användas av allmänheten och säkerställa att Sverige har en stabil betalningsinfrastruktur.
  • Status: E-kronan är fortfarande i utvecklingsfasen, med pilotprojekt som utforskar tekniska lösningar och säkerhetsaspekter.
  • Framtid: Om den införs, kan e-kronan bli ett offentligt alternativ till privata digitala betalningstjänster och bidra till en mer robust betalningsmarknad.

    Källa: Riksbanken

Digitala valutor – en auktoritär framtid?

Införandet av en e-krona har länge diskuterats som en del av en digital transformation. I en intervju med Forskning.se berättar Marmefelt om hur Covid-19 blev en katalysator för införandet av digitala centralbanksvalutor. 

Även om utvecklingen medför fördelar som snabbare transaktioner, väcker den också oro kring individens frihet och integritet CBDC:er som den omtalade e-kronan kan leda till att betalningssystemen kontrolleras av centralbankerna, vilket kan minska de privata aktörernas roll. 

Marmefelt menar att gränsen mellan marknad och stat suddas ut och att systemen kan bli kontrollerade fästningar, vilket riskerar att göra samhällena mer auktoritära.

Läs även: Här är veckans största nyheter om kryptovalutor. Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

E-krona, frihet eller kontroll?

Den största faran med e-kronan är att den kan användas för social kontroll. “CBDC:er kan bli ett verktyg för digital auktoritarism,” varnar Marmefelt. En spårbar digital valuta innebär att varje transaktion kan övervakas av staten, vilket centraliserar makt och möjliggör politisk övervakning. 

I Kina har den digitala yuanen redan blivit ett redskap för social kontroll, och liknande system kan införas även i väst.

Den svenska e-kronan ses ofta som ett naturligt steg i det kontantlösa samhället. Men Marmefelt menar att vi måste vara försiktiga. 

“Det handlar inte bara om effektivitet – det handlar om kontroll och frihet,” säger han. Genom att ge staten full insyn i transaktioner riskerar vi att offra individens frihet för säkerhet och kontroll.

Centralbanksdrivna digitala valutor kan ha sin plats, men om alternativa valutor trängs ut och staten får monopol, riskerar vi att förlora den finansiella friheten. Är vi beredda att betala det priset?

Läs även: FI kan förbjuda handel med kryptovalutor. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]