Dagens PS

Dollarn faller – euron stiger

Dollarn
Dollarn sjunker fortsatt mot euron. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 14 apr. 2023Publicerad: 14 apr. 2023

Den amerikanska dollarn föll till lägsta kursen på ett år mot en korg av valutor fredag samtidigt som euron nådde sin högsta kurs på ett år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Valutahandlare förväntar sig ett slut på den amerikanska centralbankens räntehöjning och en inflation som viker nedåt.

Under torsdagen kom officiella amerikanska uppgifter om hur producentprisindex (PPI) faller och US-dollarindexet, som mäter valutan mot sex stora jämförbara konkurrenter, sjönk till lägsta nivån på ett år och landade på 100.78, skriver Reuters.  

Kommer att sänka

Samtidigt steg euron till en ny topp på ett år på 1,1075 dollar.

“Det enklaste sättet att uttrycka en negativ dollarsyn har varit med euron”, säger Ray Attrill, chef för valutastrategi på National Australia Bank.

“Den betydande nedgången i USA:s PPI har gjort människor lite mer övertygade om att inflationen kommer att tillåta Fed att sänka räntorna före slutet av den år.”

Penningmarknaderna sätter en 69-procentig chans att Fed kommer att höja räntorna med 25 punkter nästa månad, även om en rad sänkningar också prisas in från juli till slutet av året, med räntor strax över 4,3  procent i december.

Ökar exporten

Ett annat tecken på att det globala inflationstrycket avtar var en oväntad ökning av kinesisk export, som i mars steg med 14,8 procent jämfört med motsvarande månad ett år tidigare.

ANNONS

Läs även: Svag svensk krona sätter kniven i mataffärerna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]