Dagens PS

Det brittiska pundet – lägsta nivån sedan 1985

Det brittiska pundet är nu på sin lägsta nivå sedan 1985
Det brittiska pundet är nu på sin lägsta nivå sedan 1985. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 sep. 2022Publicerad: 23 sep. 2022

Med undantag för några veckor i början av 1985 har det brittiska pundet hittills aldrig varit svagare mot den amerikanska dollarn än just nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det brittiska pundet är nu på sin lägsta nivå sedan 1985 och finansiella experter funderar på vad investerare och konsumenter kan göra åt valutans fall. Pundets bottennivå kom efter att Federal Reserve, USA:s centralbank, höjde räntan med 0,75 procent det rapporterar Bloomberg.

Efter att Storbritanniens centralbank, Bank of England, på torsdagen följde efter med en egen räntehöjning på 0,50 procent återhämtade sig pundet något. Federal Reserve har sagt att de inte kommer sluta höja räntan förrän inflationen är över, vilket gjort att den amerikanska dollarn i år har stigit mot större valutor.

Storbritannien står inför utmaningar

Men, det svaga pundet kan inte bara skyllas på den starka dollarn, Storbritannien står inför egna utmaningar. Storbritanniens nya ekonomiska strategi ska på fredagen presenteras av finansminister Kwasi Kwarteng i vad som kallas för en finansiell händelse i underhuset.

Med en expansiv finanspolitik, som att spendera enorma summor av offentliga medel på att frysa energipriserna för företag och hushåll samtidigt som skatterna sänks, hoppas Storbritanniens premiärminister Liz Truss kunna öka tillväxten.

Det här ger Bank of England den svåra uppgiften att motverka inflationen och samtidigt hålla koll på växande offentliga skulder.

Marknaden nervös av stora förändringar

Det finns tecken som tyder på att Storbritanniens stora politiska förändringen gör marknaderna nervösa. På onsdagen skrev den före detta centralbankspolitikern Danny Blanchflower på Twitter att Liz Truss ekonomiska politik är i total oordning och att investerare bör sälja pundet.

Om investerare uppfattar att Liz Truss tillvägagångssätt inte går ihop finns det risk för att de tappar förtroendet för brittiska tillgångar, det menar Simon French, chefsekonom på Panmure Gordon.

ANNONS

Pundets nedgång kanske ännu inte över

“Förändringar av en makroekonomisk ram är inte att frukta i sig, vi tror att många har individuella förtjänster, men känslan av oordnat flöde snarare än strategisk bedömning har fått fäste”, har Panmure skrivit, enligt Bloomberg.

Med andra ord är kanske pundets långa nedgång ännu inte över. Medan pundets värde är lågt i förhållande till dollarns är situationen på aktiemarknaden dock den motsatta. Storbritanniens FTSE 100-index har bara fallit med 2 procent medan amerikanska S&P 500 fallit över 20 procent och Nasdaq 100 är ned mer än 29 procent, det skriver Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Stark dollar fortsatt huvudvärk för global tillväxt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]