Dagens PS

Den svaga kronan förvärrar bristen på läkemedel

Den svaga svenska kronan gör att bristen på läkemedel förvärras
Den svaga svenska kronan gör att bristen på läkemedel förvärras. (Foto:TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 juli 2023Publicerad: 18 juli 2023

Den svaga kronan gör att läkemedelsbolag hellre väljer andra marknader än Sverige och det gör att bristen på läkemedel förvärras.

ANNONS
ANNONS

Läkemedelsbristen är ett internationellt problem eftersom produktionen ofta inte klarar av att möta upp världens ökade efterfrågan, det rapporterar Sveriges Radio.

Svag krona påverkar konkurrenskraften

Samtidigt som fler länder konkurrerar om samma resurser har dock den svenska kronan försvagats och det påverkar Sveriges konkurrenskraft.

Det menar Bengt Mattson, hållbarhetschef på branschorganisationen läkemedelsindustriföreningen, Lif.

Han har även har en lång bakgrund inom läkemedelsbolaget Pfizer och enligt honom gör den svaga svenska kronan att läkemedelsbolag väljer bort den svenska marknaden.

Produktionskostnaden högre än förtjänsten

Han förklarar att läkemedel ofta har fasta priser, både i Sverige och i andra länder, och när kronkursen är så låg säljer man ibland produkterna med förlust.

“I vissa fall säljer man produkterna till förlust eftersom produktionskostnaderna är högre än det man kan få ut i svenska kronor”, säger Bengt Mattson till Sveriges Radio.

Han förklarar att den extremt låga svenska kronkursen gör att det faktiskt inte alls är attraktivt att ens ta produkter, vare sig läkemedel eller annat, till Sverige.

ANNONS

Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV, ansvarar för att prissätta läkemedel i Sverige och myndigheten är medveten om problemet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Europas oroande brist på antibiotika Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]