Dagens PS

Därför har vi blivit 26 procent fattigare än Danmark

Danmark
Danska flaggor vajar i spiran på Christiansborgs slott. (Foto: Keld Navntoft/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Euro eller krona? I den svenska debatten låter det som ett binärt val, men man kunde också ha gjort som Danmark.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 1 januari 1999 började euron användas i Europa, de första tre åren som “osynlig valuta” för redovisningsändamål och elektroniska betalningar innan mynt och sedlar introducerades 2002.

Danmark röstade senare nej till att införa euron, men låste från start sin krona mot euron till växelkursen 7,46 DDK för en euro. Nivån har varit konstant sedan 1 januari 1999.

Sverige röstade också nej, men valde en annan väg och lät växelkursen flyta fritt. Samma dag som eurons införande kostade en euro 9,10 svenska kronor. Den 30 maj 2024 kostar en euro 11,51 svenska kronor. Det är en försämring på 26 procent i värdet på kronan jämfört med euron – och den danska kronan.

Flytande växelkurs sedan 1992

Den flytande växelkursen på den svenska kronan har varit ett faktum sedan 1992, då Riksbanken misslyckades med att försvara den fasta växelkursen mot ecun, dåtidens föregångare till euron. Hela politiken lades om till att Riksbankens mål istället för att försvara kronan blev 2 procents inflation.

Många är de som nu ropar på att Sverige borde ha infört euron, bland annat den tidigare riksbankschefen Stefan Ingves som själv under sin tid på Riksbanken fick se kronan falla rejält.

“Om man inte är med i euron då är man de facto bara en halv medlem i EU. Det ter sig väldigt udda och hårdnackat att Sverige skulle hålla fast vid sin egen valuta”, sa han till Svenska Dagbladet i februari i år.

SAS skyller på kronan

Kronan verkar ha blivit en tacksam hackkyckling för misslyckanden. Även flygbolaget SAS skyller sitt fiasko på den svaga kronan, som Dagens PS rapporterar om på torsdagen.

ANNONS

Men det danska exemplet visar att Sverige med en annan strategi visst kunde ha behållit kronan men också sin rikedom – det har ju gått alldeles utmärkt för danskarna. De har ju sluppit att bli en fjärdedel fattigare jämfört med våra europeiska grannar och ökat sin rikedom med en fjärdedel relativt oss, bara på växelkursen.

“Danskjävlar!”, som Ernst Hugo Järegård sa i den svensk-danska tv-serien Riket.

Läs även: Danmark läkemedelsjätte – nu större än BNP (Dagens PS)

Läs även: Så många svenskar vill byta till euro  (Dagens PS)

Läs även: Valutastrateg: Bra med svag krona (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]