Tidigare statsminister Göran Persson säger på lördagen att han tror Sverige kommer införa euron som valuta, och att regeringen inte behöver någon folkomröstning för att genomföra beslutet.
Då införs euron – utan folkomröstning, säger Persson
Mest läst i kategorin
Den svenska valutan har ett tufft år bakom sig. Både euron, det brittiska pundet och den amerikanska dollarn är på några av de dyraste nivåerna någonsin. Dagens PS har tidigare rapporterat om att svenska kronans ras mot euron – värre än bottenåret 2009.
MISSA INTE: Vapen av avloppsrör, ballonger och bråte lurar ryssen – Dagens PS
Euron fick stryk 2003
Men kronan kan vara slut som valuta, menar Göran Persson som var statsminister för 20 år sedan, när Sverige röstade nej till att införa den europeiska slanten som valuta.
Nu är han styrelseordförande i LKAB och Swedbank.
Det hindrar honom inte från att säga i Sveriges Radio att han tror att Sverige dels kommer införa den gemensamma valutan, och dels att regeringen inte behöver någon folkomröstning för att genomföra valutaförändringen.
På torsdag fyller folkomröstningen som sade nej till EMU-samarbetet 20 år.
Senaste nytt
Socialdemokraterna håller inte med
En som emellertid inte håller med, är den socialdemokratiska partistyrelsen. Partiets finanspolitiska talesperson säger att Socialdemokraterna ”i nuläget inte ser någon anledning till att ompröva folkomröstningen 2003, utan anser att Sverige fortsatt ska stå utanför eurosamarbetet”, rapporterar Ekot på lördagmorgonen.
Valresultatet
Valresultatet 2003 var dock överväldigande negativt mot valutabytet. Hela 55,9 procent röstade nej till att avskaffa den svenska kronan, medan endast 42 procent röstade för. Valdeltagandet var över 80 procent, enligt siffror från Valmyndigheten.
Då var emellertid valutan ung och relativt oprövad i kristid. Sedan dess har euron fått en rejäl skjuts efter att flera länder ingått i samarbetet, och dessutom stärkts ordentligt mot de mindre valutorna.
Fallande krona, stadig euro
En euro kostar ungefär lika mycket i dollar som den gjorde 2003, alltså 1 dollar och 7 cent.
En euro kostade 2003 ungefär 8 kronor och 94 öre. Det kan jämföras mot den nuvarande prislappen på 11 kronor och 90 öre.
Det innebär att det är nästan 25 procent dyrare att gå med i eurosamarbetet nu jämfört med för 20 år sedan.
Läs mer om euron:
Viktig vecka för europeiska slanten – dyrare än någonsin – Dagens PS
Euron drar iväg – dollarn halkar efter – Dagens PS
Svenska kronans ras mot europeiska valutan – värre än usla 2009 – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.