Dagens PS

Brittiska pundet gör oväntad succé – snart på Brexit-nivån

Brittiska pundet
Det brittiska pundet har gått oväntat starkt i år. (Foto: Alastair Grant/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 okt. 2024Publicerad: 02 okt. 2024

Det brittiska pundets långa kräftgång kan vara över. Storbritannien drar till sig utländskt kapital och valutan stärks och närmar sig nivåerna som gällde före Brexit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Wall Street Journal utropar det brittiska pundet till den stora överraskningen på marknaden 2024 efter en uppgång på 4,7 procent jämfört med en korg av andra valutor. Det gör pundet till den bäst presterande valutan i G10-gruppen.

Pundet är nu nära att nå de nivåer för valutakursen som gällde före 23 juni 2016, då Storbritannien röstade för att lämna EU och genomföra “Brexit”. Pundet störtdök när valresultatet kom, och har ännu inte återhämtat sig till fullo.

Annan strategi från centralbanken

Bank of England har valt en annan strategi än den amerikanska centralbanken Fed, och ligger kvar med en relativt hög styrränta då de ännu inte är säkra på att inflationen har stabiliserats.

Med en styrränta på 5,0 procent har Storbritannien nu de högsta lånekostnaderna i G10, vilket stärker pundet och drar till sig utländskt kapital genom så kallade “carry trades”, där investerare lånar på andra marknader till lägre räntor och flyttar pengarna dit de kan få bättre avkastning – där Storbritannien just nu sticker ut.

Efter det senaste decenniets kräftgång har Storbritannien också blivit en attraktiv marknad för de investerare som letar låga värderingar, en trend som också stärker pundet. Fusioner och förvärv är på en högre nivå än det historiska snittet, och det drivs framför allt av utländskt kapital.

Stabilare med Kier Starmer

Sedan Labour vann valet i somras har det politiska klimatet också stabiliserat sig. Även om många anser att Kier Starmers regering startat svagt och försiktigt så är det ändå långt ifrån lika osäkert som under de konservativas långa styre där premiärministrarna avlöste varandra efter skandaler och misslyckanden. Försiktigheten är också något som uppskattas av utländska investerare.

Alla dessa saker aggreggerat betyder ett helt nytt läge. Enligt en undersökning av Bank of America var Storbritannien den största “underviktade” positionen hos globala fondförvaltare i maj, men nu är det tvärtom en av de marknader som förvaltarna ser mest positivt på.

ANNONS

Tiderna då det brittiska imperiet och pundet styrde världen kommer inte tillbaka. Men tiderna då det brittiska pundet GDP hånades som “Great British Peso” kan också vara över, rapporterar WSJ.

Läs även: Comeback för brittiska pundet – men framtiden osäker (Dagens PS)

Läs även: Stabilt Labour får pundet att stiga (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]