Dagens PS

Brittiska pundet bland årets bästa valutor

Brittiska pundet
Brittiska pundet kostar nu 1,25 dollar. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 apr. 2023Publicerad: 05 apr. 2023

Brittiska pundet var på väg mot kollaps i höstas – men Storbritanniens valuta har gjort en fin comeback den senaste tiden, rapporterar CNN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I höstas kraschade det brittiska pundet till rekordlåga nivåer då investerarna inte alls gillade den dåvarande premiärministern Liz Truss budgetplaner. I september 2022 kostade en pund 1,03 dollar och det spekulerades i om pundet snart skulle vara nära paritet med dollarn.

Men pundet har gjort comeback det senaste halvåret, och nådde under tisdagen priset 1,25 dollar per pund – de högsta nivåerna sedan förra sommaren. Hittills i år är pundet upp 3,3 procent jämfört med dollarn, vilket gör valutan till den bäst presterande bland de utvecklade ekonomierna, skriver CNN.

Storbritanniens valuta har stigit i takt med att det visat sig att läget för den brittiska ekonomin inte är så illa som det befarats, och att den nuvarande premiärministern Rishi Sunak dragit tillbaka de kritiserade reformförslagen. Tillväxten på 0,1 procent under det sista kvartalet 2022 är åtminstone bättre än den tidigare prognosen på ingen tillväxt alls. Storbritanniens höga inflation (10,4 procent på årsbasis i februari) är fortfarande ett stort problem, men mörkret är inte lika becksvart som tidigare.

“Det var mycket pessimism som prisades in i pundet”, säger Francesco Pesole, valutastrateg på ING.

Att energipriserna sjunkit rejält och att Kina öppnat upp efter pandemin har gett världsekonomin lite bättre förutsättningar, och det är något som slagit igenom ordentligt på pundet – som kan stärkas ytterligare de kommande månaderna.

Jordan Rochester, valutastrateg på Nomura, säger enligt CNN att han tror att pundet kan stiga till 1,30 dollar i år och “potentiellt högre”, även om risker fortfarande finns kring hur Bank of England tänker agera kring räntan och hur det kommer att påverka landets ekonomi.

Läs även: Storbritanniens ekonomi ”bättre än siffrorna”  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]