Dagens PS

Allt starkare dollar pressar världsekonomin

Dollar bakom planeten jorden.
En allt starkare dollar sätter press på ekonomier runt om i världen. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 09 jan. 2025Publicerad: 09 jan. 2025

USA:s valuta blir bara starkare och starkare. En amerikansk dollar har nått den högsta nivån på decennier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från asiatiska centralbankers krisåtgärder till svenska kronans kamp på valutamarknaden – USA:s starka dollar har ett inflytande som är omöjligt att ignorera.

Vad innebär situationen för ekonomier världen över?

Dollarstyrkan sätter press på Asien

Den asiatiska marknaden har under början av 2025 tvingats navigera ett komplicerat landskap. Valutor som den japanska yenen, kinesiska yuanen och indiska rupien har fallit till mångåriga bottennivåer mot dollarn, rapporterar CNBC.

En stark dollar innebär dyrare importer och inflation, vilket gör det svårt för världens centralbanker att stimulera tillväxt.

För Kina, Asiens största ekonomi, innebär en svag yuan fördelar för exporten, men risker för kapitalutflöden.

Lorraine Tan, analytiker på Morningstar, menar att Kinas centralbank står inför ett dilemma. Räntesänkningar kan behövas för att stimulera ekonomin, men kan samtidigt leda till förvärrade utflöden av kapital.

I Japan har Bank of Japan spenderat miljarder på att försvara yenen, vilket ännu inte lyckats stabilisera den. Samtidigt rapporterar Sydkorea att dess valutareserv sjunkit till en femårsbotten efter ingripanden för att stödja wons värde.

Läs även: Kronans nya bottennivå – experterna oeniga om framtiden. Realtid

ANNONS

USA:s politik bakom stark dollar

Den amerikanska dollarns uppgång drivs delvis av politiska faktorer. President Donald Trumps återkomst har skapat en ökad tro på tillväxt tack vare skattesänkningar och tullar, men riskerna är stora, rapporterar ekonomisajten Investopedia.

Trumps politik kan skapa inflation och tvinga Federal Reserve att agera långsammare med räntesänkningar, vilket i så fall lär stärka dollarn ytterligare.

Analytiker från Bank of America förutspår att dollarn kommer hålla sig stark under årets första hälft, men att nedgångar kan ske senare, beroende på den politiska utvecklingen – en utveckling som kommer att få stora konsekvenser för den svenska valutan.

Vad händer med den svenska kronan?

Medan dollarn dominerar globalt kämpar den svenska kronan på hemmaplan.

Tommy von Brömsen, valutastrateg på Handelsbanken, identifierar tre nyckelfaktorer för kronans återhämtning: lägre amerikansk inflation, mindre omfattande tullar från USA:s nya ledning och återupptagen tillväxt i svensk ekonomi.

Han poängterar dock att alla dessa faktorer måste utvecklas optimalt för att kronan ska stärkas varaktigt.

Läs mer: Kronans revansch – tre vägar till en starkare valuta. Dagens PS

ANNONS

Ett starkt fokus på Riksbankens penningpolitik kan också spela in. Initiativ som ”QT-programmet”, där statsobligationer säljs tillbaka till marknaden, kan göra svenska tillgångar mer attraktiva.

Von Brömsen lyfter fram vikten av att undvika tidigare misstag, såsom överdrivet expansiv penningpolitik, som historiskt försvagat kronan.

Dollar kastar stor skugga

För svenska företag och investerare innebär dollarns dominans både utmaningar och möjligheter. Företag med verksamhet i USA gynnas av en stark dollar, medan exportörer kan kämpa på grund av dyrare råvaror och komponenter.

Frågan är: hur länge kan den globala ekonomin balansera sig i dess skugga?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]