Dagens PS

Uttagsstormen: Starwood skakar fastighetsvärlden

starwood
Med ökade uttag och minskad nyinvestering som följd, står branschen inför betydande utmaningar. (Foto: Unsplash)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 02 juli 2024Publicerad: 02 juli 2024

Starwood Capital Group har nyligen infört strikta begränsningar för uttag från sin fastighetsfond, något som skapat vågor genom hela branschen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Fastigheter

Fastighetsexperten: ”Vi kommer se stigande priser på fastighetsmarknaden"

08 nov. 2024

Efter att Starwood tillkännagav de nya restriktionerna i maj, upplevde liknande fonder en markant ökning av uttagsförfrågningar.

Många investerare är oroliga att deras fonder kan komma att begränsa uttagen. En åtgärd som skulle tvinga dem att vänta på att få ta ut sina pengar.

blackstone
Investerare som tidigare njutit av höga avkastningar har nu förlorat pengar när fastighetsvärden har fallit. (Foto: AP / TT / Mark Lennihan)

Flera företag inom branschen har dock redan rapporterat att uttagen börjat stabilisera sig.

Blackstone, som driver den största fonden, rapporterade att uttagen i juni var något lägre än i april, vilket markerar en förbättring jämfört med maj då Starwood införde sina nya begränsningar.

Trots detta finns det en utbredd oro att Starwoods åtgärder kan ha en långsiktig negativ inverkan på branschen, skriver Wall Street Journal.

Uttag på rekordnivåer

Enligt prognoser från investeringsbanken Robert A. Stanger & Co. förväntas investerare ta ut 16,5 miljarder dollar från fonderna i år, motsvarande ungefär 175 miljarder kronor.

En siffra att jämföra med de 1,5 miljarder dollar som togs ut år 2021. Samtidigt väntas ny kapitalanskaffning minska drastiskt till 5,7 miljarder dollar i år, jämfört med 34 miljarder dollar under toppåret 2021.

ANNONS

Denna minskande fondverksamhet är ett av de mest dramatiska tecknen på nedgången i kommersiella fastigheter. Något som orsakats av ökade räntor och minskad efterfrågan på kontorslokaler.

ANNONS

Senaste nytt

Drastiska åtgärder

Flera fondförvaltare, inklusive Blackstone och KKR, började begränsa uttagen redan för mer än ett år sedan till 2 procent av fondens totala värde per månad, eller 5 procent per kvartal.

Tidigare i år verkade det som att branschen var på väg att återhämta sig när Blackstone meddelade att deras fond på 60 miljarder dollar återigen kunde hantera alla uttagsförfrågningar.

Men Starwoods beslut visade att problemen kvarstår. För att hantera en likviditetskris och undvika att sälja fastigheter i en svag marknad, begränsade Starwood månatliga uttag till 0,33 procent av substansvärdet.

Påverkan på marknaden

Efter Starwoods beslut ökade uttagsförfrågningarna för Blackstone markant. Uttagen i maj uppgick till cirka 1,6 miljarder dollar, jämfört med cirka 800 miljoner dollar i april.

För att hantera situationen och återupprätta förtroendet har vissa förvaltare tagit drastiska åtgärder. Exempelvis investerade KKR i juni 50 miljoner dollar i sin egen fond och lovade att avstå en del av sitt innehav om aktiekursen inte ökar inom tre år.

Detta visar på ett fortsatt förtroende för en återhämtning inom fastighetsmarknaden.

ANNONS

Framtiden för fastighetsfonder

Starwoods beslut att begränsa uttag har skapat oro bland investerare och påverkat hela fastighetsfondsbranschen.

Trots vissa tecken på stabilisering och positiva trender inom kommersiella fastigheter, är det oklart när investerarnas förtroende helt kommer att återvända.

Branschen står inför en tuff resa framöver där både förvaltare och investerare måste navigera genom osäkerheter och anpassa sig till de nya marknadsförhållandena.

Se även:

USA-banker vill dumpa fastighetslån. Dagens PS

Fastighetsbolaget rusade 332 procent på glad börsdag. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]