Sheins vara och icke vara på börsen fortsätter att splittra världens marknader. Senast i raden att motsätta sig introduktionen är lagstiftare i USA, som höjer ett varningens finger inför modejättens potentiella notering på Londonbörsen.
Utskällda Shein – sänke eller välsignelse på börsen?
Mest läst i kategorin
Alla vägar leder till börsen?
Att vägen dit blivit krokig för Shein är något av ett faktum. För att inte säga sedan gammalt.
Ända sedan det Singapore-baserade online-modeföretaget lanserades i Kina 2012 har rubrikerna och rapporteringarna kring bolaget duggat tätt – och de har inte varit gynnsamma.
Tvångsarbete och överkonsumtion
Miljöpåverkan, tvångsarbete och överkonsumtion, men även tveksamheter kring vad bolaget, skulle det noteras, faktiskt är värt har präglat den infekterade debatten.
Och nu ser den ut att fortsätta sedan lagstiftare i USA motsatt sig att lista Shein på New Yorkbörsen, NYSE, på grund av hållbarhetsbekymmer, noterar Reuters.
Detta med anledning av att mer än 80 procent av Sheins leverantörsanläggningar är förenade med minst en stor risk, enligt en rapport.
Senaste nytt
Sänker börsens rykte
Farhågor som vid en börsnotering kan driva på ansvarsskyldighet men även sänka standarderna för bolagsstyrning. Inte minst nagga Londonbörsen i kanterna.
Det ser dock inte ut att hindra brittiska politiker från att ta dialogen med företaget. Närmare bestämt representanter från både det konservativa och Labour-partierna.
Skepsis till snabbmode
Detta trots att landet uppmanats att slå vakt om de höga standarder kring hållbarhet och due diligence för företag som EU förespråkar.
Omvänt menar mer postivt lagda analytiker att Shein kan vara precis vad den brittiska ekonomin behöver.
Aspekter som både Shein och Lodonbörsen valt att inte kommentera, vilket spär på ryktesspridningen ytterligare.
Så även investerares skepsis till snabbmode överlag.
Exakt var det lämnar Shein är i skrivande stund oklart. Detsamma kan sägas om de medarbetare som enligt tidigare larmrapporter arbetar 75 timmar per vecka.
Fakta Shein
Globalt online-modeföretag baserat i Singapore som lanserades i Kina 2012.
Deras affärsmodell bygger på direktförsäljning till kunder och produktion av tusentals nya designer varje dag. Affärsidén syftar även till att öka produktionen av de mest populära artiklarna.
Just detta system påstås minska avfallet till “låga ensiffriga procenttal”, långt under branschens genomsnitt på cirka 20 procent.
Företaget har idag kunder i mer än 150 länder och värderas till närmare 66 miljarder dollar.
(Källa: Reuters)
Läs mer:
Shein: Modejättens krokiga väg mot börsen. Dagens PS
Offer för klädjätten: Arbetar 75 timmar per vecka. Dagens PS
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.