En betyande del av det svenska sparkapitalet är i tjänstepensioner – vilket är svårt att flytta mellan försäkringsbolag. Nu vill en uppstickare digitalisera processen.
Utmanar jättarna – ska bli enklare att flytta pensionen
Mest läst i kategorin
De som har försökt att flytta sin tjänstepension har säkerligen märkt av den högst manuella processen som kan innefatta allt från en uppsjö av blanketter till medgivande från tidigare arbetsgivare.
Det nystartade Svenska Fribrevsbolaget, SFB, vill nu digitalisera processen och öppna marknaden som enligt bolaget själva uppgår till 1 500 miljarder kronor, skriver Di.
Fribrev
Det är just marknaden för fribrev som SFB har valt att både ta sitt namn ifrån och nischat in sig på.
Ett fribrev är en pensionsförsäkring där det inte längre betalas in nya pengar. Oftast på grund av personen har fått ett nytt jobb och ny tjänstepension.
Med SFB:s online-plattform kan pensionssparare lättare jämföra och byta fonder och enligt bolaget själva är kostnaden för tjänsten billigare än försäkringsjättarnas.
”Vi tar en fast avgift på 0,6 – 0,7 procent per år. Det är ganska lika konkurrenterna. Men det vi gör är att vi skickar tillbaka fondprovisionerna till spararen”, säger Mattias Fellenius, en av SFB:s två grundare.
Nya regleringar
Utöver den stelbenta processen använder sig försäkringsbolag också av höga avgifter för att avskräcka från flytt av pensionskapital.
Mattias Fellenius pekar dock på att nya regleringar ger bolaget medvind i kampen om pensionsspararna.
”I april i år träder en ny lag i kraft som säger att flyttavgiften för en fond- och depåförsäkring inte får vara högre än 600 kronor. Det ska klubbas i riksdagen den 10 februari”, säger han och fortsätter:
”Försäkringsjättarna har hållit emot i 14 år. Men det har varit en trend även från EU att värna konsumenträtten vilket gjort att det här nu händer”, säger han.
Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.
Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.