Utländska investerare flyr indiska börsen som under senaste veckan sett utförsäljningar på 2,9 miljarder. Försäljningar av den här storleken är utan motstycke, rapporterar Bloomberg.
Utländska investerare i massflykt från indiska börsen
Mest läst i kategorin
Det är hotet om skenande oljepriser som får utländska investerare att sälja av. Risken är att Indien som är en stor importör av energi kan drabbas av en inflationschock om oljepriset fortsätter stiga. Hela 85 procent av landets behov av olja kommer från import.
Stora utförsäljningar av utländska investerare
Sedan den indiska börsen nådde all-time high förra oktober har globala fonder varit nettosäljare i inhemska aktier, men sedan Ukraina invaderades har utflödena intensifierats.
Utländska investerare har sålt inhemska aktier för över 2 miljarder under bara två dagar, följt av förra veckans utförsäljningar på 2,9 miljarder. De totala utförsäljningarna har legat på 19 miljarder sedan slutet på september, vilket motsvarar ungefär hälften av alla utländska investeringar.
De stora utförsäljningarna har pressat ned den inhemska valutan rupee till ett all-time low.
Större utflöden än under finanskrisen 2008
Bloombergsanalytiker gör följande analys av utförsäljningarna.
“Det nuvarande uttåget har slagit rekord och överträffar de utländska utflöden som sågs under 2008 års globala finanskris”, enligt Bloomberg Intelligence analytiker Nitin Chanduka och Kumar Gautam.
Inhemska investerare köper
Utvecklingen på den indiska börsen stabiliseras av den stora andelen inhemska köpare som mildrar fallet, trots att börsen är ned 10 procent sen oktobers topp.
Inhemska fonder har pumpat in hela 21 miljarder i lokala aktier sedan slutet på september.
Rysslands invasion av Ukraina – påverkan på utländska investerare
“Vi tror på bättre tillväxt av både BNP och vinster igen och det kommer att locka utländska investerare när dammet lägger sig”, säger said Rupen Rajguru, investeringschef på Julius Baer Wealth Advisors India Pvt.
Läs mer: De stödjer Ryssland – se upp för Indienfonder och BRIC