Uselt för aktier och obligationer, bästa utfallet, eller det minst usla, står S&P 500 för, med ett minus på 4,9 procent. Kriget i Ukraina, inflation och Feds höjning av styrräntan har gett en historiskt tuff start på 2022.
Uselt för aktier och obligationer: "Minus 5 procent bästa utfall"
Mest läst i kategorin
Inte sedan 1980-talet har siffrorna för finansmarknaden varit så dåliga, enligt Bloomberg. Även om det varit perioder som sett värre ut för specifika sektorer – aktiemarknaden ser rentav bra ut jämfört med 2020 års start – har det nya året börjat riktigt illa för investerarna. Undantaget är råvarumarknaden, som går spikrakt uppåt.
Kombinationen hög inflation och USA:s centralbanks räntehöjning är inget vidare för investerare.
“Förutom det finns osäkerheten runt Putins krig och vad det betyder för energi- och oljepriserna, som fortfarande ska sprida ringar på vattnet i ekonomin, det kommer definitivt mer dåliga nyheter”, säger Fiona Cincotta, marknadsanalytiker på City Index till Bloomberg.
Tecken på lågkonjunktur
Första kvartalet sjönk värdet på aktier och obligationer i USA 3 biljoner dollar (drygt 28 biljoner kronor). Marknaden svarade snabbt på den första höjningen av styrräntan sedan 2018. Långa räntor föll under korta, något som många investerare ser som tecken på att en lågkonjunktur är i faggorna.
Inte heller börsen klarar sig undan. Nasdaq 100 gick in i en riktigt björnmarknad med 20 procents nedgång, även om de senaste två veckorna har sett en ljusning där aktier har gått bättre än obligationer.
Senaste nytt
Råvaror går emot strömmen
Det enda som går riktigt bra är råvaror. Från olja och metaller till vete har priset av råmaterial rusat. Tillgången har minskat på grund av Rysslands invasion av Ukraina, och Bloombergs råvaruindex har gått upp 25 procent. Det är det bästa kvartalet sedan 1990.
Det här är det första kvartalet på minst 40 år som en del av marknaden ökade så mycket medan alla andra gick på minus.
Hur framtiden ser ut på den amerikanska marknaden hänger mycket på hur Feds penningpolitik ser ut framöver.
“Vi har liksom gått igenom anpassningen till Ryssland-Ukraina och återhämtningen”, säger Jason Pride, chefsinvesterare hos Glenmede till Bloomberg. “Det har i princip öppnat oss för att Federal Reserve slår hårt mot marknaden. Och det måste de göra för få trovärdighet i kampen mot inflationen”.
Läs även: Investeringar som proffsen satsar på
Läs även: Kaoset i leveranskedjorna blir nu ännu värre
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.