Dagens PS

Uselt facit: 225 fonder back senaste tre åren

Många fonder har varit en negativ investering de senaste åren visar en filtrering av de 1398 fonder som Avanza listar. Fyra fonder har till och med mer än halverats senaste tre åren.
Många fonder har varit en negativ investering de senaste åren visar en filtrering av de 1398 fonder som Avanza listar. Fyra fonder har till och med mer än halverats senaste tre åren. (Foto: Oscar Olsson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 08 okt. 2024Publicerad: 08 okt. 2024

Att placera i fonder brukar oftast ses som ett mer riskfritt sparande av många experter. Men skenet kan bedra. Hela 225 av 1389 fonder som Avanza listar har inte varit en bra investering de senaste åren.

ANNONS

Det visar nätmäklaren Avanzas filtrering när Dagens PS låter ranka fonderna utifrån avkastningsnivå senaste tre åren.

Många andelsägare är back

De 225 fonder som visar röda siffror motsvarar 16 procent av hela det fondutbud som Avanza redovisar.

15 stycken har backat 30 procent eller mer ur ett tre årsperspektiv.

Bland dessa finns exempelvis välkända namn med många tusentals andelsägare som Swedbank Robur Ny teknik som är back drygt 33 procent senaste tre åren samt TIN Ny Teknik som är ned nästan lika mycket.

Båda dessa fonder är dock upp 39 respektive 31 procent om tidslinjen dras ut till ett femårsperspektiv.

ANNONS

Senaste nytt

Fyra fonder har halverats

I botten av listan, eller toppen bland de som presterat sämst, återfinns fyra fonder som mer än halverats senaste tre åren.

Här hittar du de bästa småbolagsfonderna

Svårare än storbolagen. Stora skillnader mellan de som går bäst och de som går sämst. Här läser du mer om småbolagsfonder.

ANNONS

Lägst avkastning av alla har BNP Paribas Energy Transition gett. Den är back drygt 55 procent senaste tre åren. På fem år är den dock upp 10 procent.

Historiskt sett har småbolagsfonder varit den bästa avkastningen. Men de senaste tre åren har inte följt mönstret och flera av fonderna på den röda listan har just ett småbolagstema.

Det senaste året har många småbolagsfonder dock gjort en comeback och stigit. Och med förmodad sänkt ränta kommande månader så kanske det är bäddat för småbolagen att återta sin historiska position?

Oavsett är det viktigt att komma ihåg att historiskt avkastning inte är någon garanti för framtid avkastning. Den minnesregeln är klok att ha i bakhuvudet oavsett om det gäller investeringar som har gått starkt, eller som i det här fallet för de 225 fonderna som har haft en tyngre period.

Läs mer:

Ny undersökning: Det här är viktigast när svenskarna väljer fond – Dagens PS

Småbolagsförvaltaren: “Enorm USA-potential för svenska kursraketen” – Dagens PS

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]