För EU ser det ut som Trumps aggressiva tullpolitik kan bli win win och “det bästa som hänt frihandeln”, skriver Politico.
USA:s tullkrig lyfter EU:s frihandel mot skyn


Mest läst i kategorin
Trump driver sin America först-agenda stenhårt och med den följer de hårdföra strafftullarna mot omvärlden.
I det läget tar EU en frontposition som ett liberalt handelsblock som välkomnar affärer.
Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vänder sig nu många länder till Europa för att göra affärer.
EU-toppen: Länder står i kö till oss
“I en mer och mer oförutsägbar global miljö står länder i kö för att arbeta med oss”, har von der Leyen tidigare förklarat i en Politico-intervju.
“Vi har frihandlarna, Sverige, Norden, Baltikum. Vi har en del protektionistiska länder. Och så har vi några swing states i mitten. Och många av dessa swing states rör sig faktiskt i vår riktning”, har Sveriges handelsminister Benjamin Dousa samtidigt deklarerat i tidningen.
Medan Frankrike haft en mer protektionistisk hållning tycks det nu brådska bland medlemsstaterna att få till stånd nya frihandelsavtal i skuggan av USA:s globala handelskrig.
Senaste nytt
Flera länder vill göra affärer med EU
Enligt artikeln har Bryssel, där EU har sitt högkvarter, “avslutat flera decennier långa samtal med Mercosur-blocket, liksom med Mexiko och Schweiz”.
Där till uppges blocket ha återupptagit förhandlingarna med Malaysia och inlett diskussioner med Förenade Arabemiraten.
Von der Leyen har dessutom lovat, enligt Politico, att avsluta ett mer problematiskt frihandelsavtal med jättelandet Indien i år.
Utöver det utforskas möjligheten till ett “närmare samarbete” och ett frihandelsavtal med ett dussintal länder från Indiska oceanen/Stilla havet och som även nu inkluderar Storbritannien. Det avser alltså Stillahavspartnerskapet (CPTPP).
Tacka Donald Trump för det
Även Australien kan efter de allmänna valen den 3 maj upprätta en ny satsning på handelsavtal med EU, detta snubblade 2023 på mållinjen, framgår det.
“Trumps politik kommer att leda till att alla går med på att utveckla handelsrelationer med resten av världen och därmed också ytterligare öka antalet frihandelsavtal”, säger Jean-Luc Demarty, som ledde kommissionens handelsavdelning under den första Trump-administrationen, i en kommentar.
EU och Kina tycks stå längre från varandra kring ett handelsavtal, men frågan uppges ha varit föremål för diskussioner i kölvattnet av Trumps aggressiva handelstullar.
Läs även: Von der Leyen: Nu köar världen till EU Dagens PS

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.