Panikflykten från banker i USA efter krascherna har mynnat ut i höjda sparräntor – på så sätt försöker regionala banker behålla kunder som är oroliga över att bankkrisen sprider sig.
USA: Höjda sparräntor ska stoppa bankflykt
Mest läst i kategorin
The Wall Street Journal berättar att små och medelstora banker i USA kan tillskrivas förluster på hundratusentals miljarder dollar när oroliga kunder tagit ut sitt sparkapital och flytt till större banker och placerat sina pengar i penningmarknadsfonder.
Följden av det blir sannolikt, skriver tidningen, att fler redan pressade banker tvingas höja sina sparräntor för att stoppa kundflykten.
Bakgrunden till utvecklingen är krascherna i Silicon Valley Bank och Signature Bank och avslöjandet om att First Republic Bank också var nära att gå omkull men räddades i sista stund av en rad banker med stöd av amerikanska tillsynsmyndigheter.
Bankrapporter hamnar under lupp
Hur stor flykten varit från andra mindre banker i kölvattnet av bankturbulensen kommer att klarna när kvartalsrapporterna nu offentliggörs, konstaterar WSJ och tillägger att investerare och analytiker men även centralbanken troligen kommer att gå till botten med resultatrapporterna för att skaffa sig en bättre uppfattning om hur illa ställt det är med det finansiella systemet och i ett större perspektiv hälsan i ekonomin.
“Det är kanske det mest kritiska, känsliga kvartalet de någonsin kommer att rapportera om”, säger Mike Brauneis, vd och global branschledare för finansiella tjänster på Protiviti, ett managementkonsultföretag, till tidningen om de små och medelstora bankernas förestående rapportsiffror.
I artikeln framgår det att vissa banker redan höjt sina sparräntor, eller insättningsräntor, för att attrahera kunder som annars kanske skulle överge bankerna.
Även bankjättar höjer sina sparräntor
Vissa banker verkar försöka “komma före alla potentiella situationer” och “se till att de har likviditet om svårigheter skulle uppstå”, säger Ken Tumin, grundare och redaktör för Deposit Accounts.com, till WSJ som uppger att det inte bara är mindre banker som höjer sina insättningsräntor.
Även stora bankkomplex som Citibank, JPMorgan Chase och Wells Fargo har höjt inlåningsräntorna, enligt tidningen.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.