Dagens PS

USA: Chockhöjd hyra - vräkning hotar tusentals

vräkning
Vräkning hotar tusentals amerikaner som hyr sina lägenheter. (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 29 juli 2022Publicerad: 29 juli 2022

Amerikaner som hyr sin bostad får allt större problem, konstaterar Bloomberg. I genomsnitt har en amerikansk hyra stigit med 14 procent. I Miami får hyresgäster betala 41 procent mer.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Bloombergpodden Stephanomics konstaterar att mycket står på spel på världens bostadsmarknader. I USA ser ekonomer en ”perfekt storm” dra ihop sig för amerikaner som hyr sin bostad i stället för att äga den. Samtidigt gör den höjda styrräntan att det blir svårare att köpa eget boende.

”Oavsett om hyrorna går upp eller inte nu, så kommer jag inte att ha råd med något alls förrän jag får sjukersättning genom regeringen”, säger en hyresgäst som Bloomberg har talat med, och som nu står inför vräkning.

Mannen bor nära Las Vegas och har tidigare arbetat som bartender. I vanliga fall skulle han ha betalat den höjda hyran med extrapass på jobbet, men nu har han diagnosticerats med obotlig cancer i bukspottskörteln och kommer inte att kunna få tag på något nytt boende så länge han inte garanteras sjukersättning.

Myndigheternas väntetider är emellertid mycket längre än uppsägningstiden på en lägenhet, och han har fått magasinera sina saker och förbereder sig på att bo på härbärgen för hemlösa.

Hyresgäster hotas av vräkning

8,4 miljoner amerikaner som hyr sin bostad ligger efter med hyran i dag. Det är 15 procent av alla amerikanska hyresgäster, enligt statistik från Sensus Bureau.

I Miami har hyrorna stigit med 41 procent, i Orlando med 26 och i Phoenix med 18 procent, som blev populära tillflyktsorter under pandemin. Även långvariga hyresgäster får plötsligt hyreshöjningar på flera hundra dollar, alltså flera tusen omräknat i svenska kronor.

Under pandemin fanns det moratorium på plats för den som sades upp eller var tvungn att stanna hemma för att ta hand om barn. Det förhindrade vräkningar i många fall, men precis som nödhjälpsprogrammen till hyra är dessa moratorium nu avskaffade. Program på 47 miljarder dollar lanserades i coronapandemins spår, men när de dras tillbaka kan många hyresgäster inte längre betala sin hyra. De lämnas utan hjälp att möta de rusande kostnaderna för boende.

”Det är en perfekt storm som drar ihop sig mot hyresgäster just nu”, säger Kate Reynolds på Urban Institute.

ANNONS

Hon konstaterar att många som hyr sitt boende har skuldsatt sig för att klara situationen. I många hushåll prioriterar man hyran framför mat.

Läs också:

Amerikansk trend: Föräldrar köper barns hem

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]