Den omtalande storaffären mellan SSAB och Tata Steel väntas att rinna ut i sanden då stålbolaget inte har lyckats att få med storägarna på förvärvsplanerna.
Uppgifter: Tungviktarna sätter stopp för storaffären
Mest läst i kategorin
Dagens PS har tidigare skrivit om stålbolagets SSAB:s planer på att förvärva Tata Steels nederländksa verksamhet.
Det tilltänkta förvärvet har fått kritik på flera kanter – inte minst då Tata Steels verksamhet väntades att äventyra SSAB:s hållbarhetsstrategi.
Nu håller den kritiserade storaffären på att rinna ut i sanden då SSAB:s storägare Industrivärden och LKAB uppges att vara skeptiska mot förvärvsplanerna. Det rapporterar Di.
Skeptiska tungviktare
Vare sig SSAB:s vd Martin Lindqvist eller bolagets storägare har kommenterat den potentiella affären sedan diskussionerna offentliggjordes i november i fjol.
Di erfar dock att det är Industrivärdens styrelseordförande Fredrik Lundberg och LKAB:s styrelseordförande Göran Persson som motsätter sig och effektivt förhindrar den potentiella affären mellan SSAB och Tata Steel.
Tillsammans kontrollerar Industrivärden och LKAB cirka 15 procent av aktierna i SSAB och 20 procent av rösterna.
Skakig börsutveckling
Den globala stålmarknaden har sett en kraftig förbättring parallellt med förvärvsdiskussionerna – och produkter som europeisk tunnplåt handlas på de högsta nivåerna på över 10 år.
Börsutvecklingen för SSAB har dock varit svagare.
Den svenska stålbolagsaktien har förvisso lyft med cirka 12 procent sedan förhandlingarna med Tata Steel bekräftades, vilket bleknar i jämförelse med europeiska branschkollegor.
Under samma period har Arcelormittal lyft över 50 procent på Frankfurtbörsen, liksom Salzgitter som har handlats upp med över 60 procent.
Ruckar på hållbarhetsfokuset
Enligt Oskar Lindström, råvaruanalytiker på Danske Bank är det den potentiella affären som ligger som grund för SSAB:s jämförelsevis svaga börsutveckling.
”Affären skulle innebära en ny strategi och många som har köpt in sig i den gamla strategin med en stark ESG-profil känner sig besvikna nu”, säger han och fortsätter:
”När de flesta aktieägare på stan är negativt inställda, måste man fråga sig vart stödet i styrelsen kommer från.”
Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.
Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.