De ultrarika har svårt att ge bort miljarder – och de tjänar mer än de hinner ge bort. Dessutom ger de bort det mesta till egna stiftelser.
Ultrarika vill ge bort miljarder – hit går pengarna
Mest läst i kategorin
Filantropi kallas det när privatpersoner ger bort pengar till goda ändamål för allmänheten eller mänskligheten i stort. 309 miljarder dollar donerades till välgörenhet i USA bara under 2019. Bland några av världens mest kända filantroper finns också några av världens rikaste människor, skriver Bloomberg.
En av de viktigaste filantropiska stiftelserna på jorden har dock fått en osäker framtid då Bill Gates och Melinda Gates berättade att de ska skilja sig. De är tillsammans med kompisen Warren Buffett de enda ledamöterna i stiftelsens styrelse – och skeptiker frågar sig hur de kommer att hantera att syssla med välgörenhetsprojekt tillsammans med exet.
Lovade ge bort majoriteten
Bill och Melinda Gates lovade tillsammans med Warren Buffett 2010 att ge bort majoriteten av sina förmögenheter i ett projekt de kallar “Giving Pledge”. De fick också andra ultrarika att följa efter och lova detsamma. Det finns dock ingen verkställighetsmekanism, miljardärerna kan när som helst ändra sig utan att ens berätta det för någon.
Dessutom växer många förmögenheter betydligt fortare än de rika hinner ge bort pengarna. Jeff Bezos lovade till exempel 2020 att ge bort 10 miljarder dollar för satsningar mot klimatförändringarna.
Han har hittills bara gett bort en liten fraktion av de pengarna – samtidigt ökade hans förmögenhet med 79,6 miljarder dollar bara under 2020. Hans ex MacKenzie Scott har lyckats bättre med sitt givande, hon gav bort 6 miljarder dollar till hundratals olika organisationer under 2020.
Det är inte helt enkelt för de ultrarika att lista ut hur de ska kunna ge bort så mycket pengar. Elon Musk frågade om tips på twitter på hur han skulle kunna ge bort sin förmögenhet på 172 miljarder dollar. Jeff Bezos gjorde detsamma 2017.
Lägger pengarna i egna stiftelser
Även mer nya miljardärer kan ge bort stora summor. En av grundarna till kryptovalutan Ethereum gav bort Shiba Inu-kryptovaluta värt en miljard dollar till en covid-19-fond i Indien nyligen.
De flesta ultrarika verkar placera pengarna i egna stiftelser, skriver Bloomberg. Det ger dem möjlighet att dra av pengarna från skatten omedelbart, men samtidigt skapa sig ett verktyg i form av en stiftelse som kan ge bort pengar under en längre tid.
Vad som är helt säkert, skriver Bloomberg, är att filantropin fyller ett syfte för miljardärerna. Som exempel framhålls Bill Gates förvandling från en hänsynslös vd som skaffat sig monopol med ojusta metoder till en “nördig pappa-filantrop ivrig att lösa världens problem.”
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.