Dagens PS

Ukrainsk last med spannmål utan köpare

Razoni
Razoni, det första fartyget som släpptes från Ukrainas spannmålshamn, hr blivit av med sin köpare. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 09 aug. 2022Publicerad: 09 aug. 2022

Nyligen släpptes det första ukrainska fartyget med spannmål från hamnen i Odessa. Händelsen följde på en lång debatt om att hungersnöd kan hota om mat från Ukraina inte når världsmarknaden. Men nu står lasten utan köpare.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den första lasten spannmål som lämnade Ukrainas hamn på mycket länge flyter nu runt i Medelhavet efter att ha förlorat sin köpare, skriver Bloomberg.

Ukrainas ambassad i Beirut publicerade i måndags en bild på fartyget Razoni och sa att lasten har avvisats av köparen i Libanon, eftersom den var fem månader försenad.

Razoni är lastat med 26 500 ton majs.

Situationen visr på de utmaningar som den ukrainska spannmålsedxporten nu står inför. Det är svårt att återgå till det normala när kriget fortsätter.

Spannmål når andra destinationer

Razonis avsändare letar efter en ny köpare i Libanon eller någon annanstans, enligt ambassaden.

En talesperson vid Libanons näringsdepartement säger till Bloomberg att regeringen inte är inblandad i transporten, eftersom lasten var på väg till en privat köpare.

Det finns inte heller någon inblandning från FN – som hjälpte till att förmedla spannmålsexportavtalet – om vart fartyg som avgår från Ukraina tar vägen.

Ett mindre majsfartyg från Ukraina har emellertid nått sin slutdestination i Turkiet i går. Ytterligare två fartyg beräknas nå sina hamnar om ungefär en vecka.

ANNONS

Läs också:

Spannmål på väg – två fartyg till har lämnat Ukraina

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]