Dagens PS

Tysklands galet stora nya lån: 200 miljarder euro

Tysklands lån
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 30 sep. 2022Publicerad: 30 sep. 2022

Tyskland förbereder sig för att låna ytterligare 200 miljoner euro (2 183 miljarder kronor) för att finansiera en plan för att begränsa effekterna av skyhöga energikostnader. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Europas största ekonomi har stora problem. Tyskland är särskilt sårbara när energipriserna nu rusar, då de under lång tid byggt upp ett beroende av importerad gas från Ryssland.

Scholz vill göra om covid-fond

Förbundskansler Olaf Scholz planerar att göra om en fond skapad för att hjälpa till att kompensera effekterna av coronavirus-pandemin och stärka den med ytterligare pengar som kommer att användas för att lägga locket på gaspriserna, rapporterar Bloomberg som också skriver att regeringen arbetar med en plan för att hålla tillbaka elkostnaderna och överväger att använda en skatt på vinster hos energibolag som inte använder gas för att generera el för att betala för det.

“Priserna måste gå ner”, säger förbundskanslern på en presskonferens på torsdagen i Berlin. Han jämför planen med att “stort skyddande paraply” över ekonomin.

“Ryssland använder inte bara vapen i kriget mot Ukraina, utan det förvandlar också sina energileveranser till ett vapen på internationell nivå.”

Samtidigt som förbundskanslern talade om Tysklands nya lån presenterades siffror som visar att Tysklands inflation når tvåsiffrigt (10 procent) för första gången sedan euron introducerades för 20 år sedan, rapporterar Bloomberg.

Kan leda till värre effekter längre fram

Kritiker menar att pristak och räddningspaket riskerar att ha effekten att efterfrågan och konsumtionen fortsätter att vara hög, vilket kan leda till ännu värre effekter längre fram i tiden.

“Industrierna skulle vända på alla sina ansträngningar för att spara och bränna mer gas igen, lagringsanläggningar skulle bli tomma och politikerna skulle i slutändan tvingas stänga ner företag i stor skala. Ingen kan vilja det”, skriver Lion Hirth, professor i energipolitik vid universitetet Hertie School i Berlin i ett mejl till Bloomberg. Pristaket är “exakt fel tillvägagångssätt”, menar professorn som tror att det leder till att lagren tar slut.

ANNONS

Läs även: Tyskland går mot vändning i kärnkraftspolitiken

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS