Tyskland planerar att återuppliva kolkraftverk och tillhandahålla finansiering till en kostnad av drygt 160 miljarder kronor för att säkra tillgången till gas till vintern.
Tyskland återupplivar gamla kolkraftverk för att spara på gas
Mest läst i kategorin
Förra veckan minskade Ryssland sina gasleveranser som en vedergällning för Europas stöd för Ukraina och leveranserna genom Nord Stream 1-ledningen minskades med cirka 60 procent när Frankrikes, Italiens och Rumäniens ledare reste till Ukraina för att stödja landets EU-ansökan, det rapporterar Bloomberg.
Några dagar efter det att Ryssland minskade leveranserna av gas till Europa tillkännagav Tyskland ett åtgärdspaket som innebär att återuppliva gamla kolkraftverk och tillhandahålla finansiering för att säkra gas till vintern.
Lagren nästan halvtomma
Tyskland har planerar att erbjuda incitament till industrin för att den ska minska sin gasförbrukning. Den tyska gaslagringen är på cirka 57 procent av kapaciteten och att köpa de 120 terawattimmar som behövs för att fylla på anläggningarna skulle kosta ungefär 15 miljarder euro, drygt drygt 160 miljarder kronor.
Flera europeiska länder drabbas av de minskade gasleveranserna, bland annat Österrike, som har återupplivat ett gammalt kolkraftverk.
Att åter öppna gamla kraftverk som förbränner det fossila bränslet kol visar hur Europas klimatkamp får kliva tillbaka när länder försöker skydda sig mot den energibrist som Rysslands invasion av Ukraina har orsakat.
Stigande priser
På grund av Rysslands minskade gasleveranser förra veckan, steg priserna med 50 procent, vilket skapade en oro för att inflationen ska bli ännu värre. Trots att Tyskland, sedan Ryssland startade kriget i Ukraina, har förberett sig för en nedskärning är landet fortfarande beroende av Ryssland för 35 procent av sitt gasbehov, det skriver Bloomberg.
Tysklands ekonomi- och klimatminister Robert Habeck sade i en nyhetssändning på tv-kanalen ZDF på söndagen att för att lagret till vintern verkligen ska vara fullt har det högsta prioritet och att i den här allvarliga situationen måste regeringen svara.
Nyhetssändningen förklarar att kolkraftverken så snabbt som möjligt ska producera så mycket ström som möjligt för att möjliggöra att Tyskland kan spara mycket gas.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.