Elin Wiker visste tidigt att det var finans som gällde. Arton år ung knep hon sitt första jobb i branschen. Nu är 24-åringen analytiker på Humle fonder, och har tusentals följare på Twitter som tar del av hennes kommentarer kring börsens småbolagsrapporter.
Twitters småbolagsdrottning redo för rapporterna
Mest läst i kategorin
Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem frågor till en aktuell person inom börs och finans.
Namn: Elin Wiker
Titel: Analytiker på Humle Fonder där hon särskilt stöttar förvaltningen i Humles småbolagsfond med bolags- och hållbarhetsanalyser.
Bakgrund: Arbetade innan på aktiefonden Case All Star där hon började redan 2018. Parallellt med jobbet läste hon in dubbla kandidatexamen i både ekonomi och statsvetenskap på Stockholms universitet.
Aktuell: Gör sig redo för ytterligare en rapportperiod. Har genom sina snabbanalyser lyckats bli en av X, tidigare Twitter, främsta småbolagsexperter med ett konto som nyss passerat 9 000 följare.
Dyker det upp hinder får du bara planera om vägen. Jag är helt övertygad om att allt är möjligt.
Elin Wiker
1. Rapportsäsongen står för dörren, vad är dina förväntningar för småbolagsklustret?
“Nu har vi redan fått in några rapporter och av dessa är det lite blandade resultat. Jag tycker det ska bli intressant att fortsätta höra om hur det går för bolagen, vad de ser i konjunkturväg och efterfrågemässigt. Jag tror vi fortsatt befinner oss i en lågkonjunktur som kanske även blivit mer synlig även på marknader utanför Sverige och Europa, men samtidigt att det finns en viss optimism i att vi kanske är på botten av cykeln eller väldigt nära botten. Sen hur snabb resan från botten blir kommer nog variera från bolag till bolag, men generellt blir det kanske inte så fort som vi hade önskat. Precis som att räntesänkningarna från amerikanskt håll inte kommit lika fort som väntat. Men vi vet att det kommer vända, det kommer och bara det har räckt ganska långt. I många bolag kanske man dock gått lite väl långt i förtid så vi får se hur det blir framöver och om verkligheten kommer i kapp på några håll. Det vi vet denna rapportsäsong är att vissa bolag kommer gå upp och andra kommer gå ner, som alltid.”
2. Du har gjort dig känd för att skriva snabbkommentarer kring alla småbolagsrapporter på Twitter, hur började det?
“Jag tyckte att det saknades på Twitter, snabba korta kommentarer på bolagens prestationer. Det är också ett sätt för mig att ha en uppfattning om marknaden generellt. Sedan var det så uppskattat att nu kan jag inte sluta. Det tar rätt mycket energi att få ut dem och i det tempot jag försöker hålla men det får vara värt det.”
Ja, hur hinner du?
“Jag är på gymmet innan jobbet varje morgon så det börjar ofta där och sen sitter jag med ansiktet nere i telefonen fram tills öppning ibland. Eftersom jag gjort detta nu ett antal rapporter så har jag ett typ av schema, en mall, hur jag läser rapporterna och det som ska med i tweeten. Då brukar man kunna få ut kommentarerna på 4-5 minuter från det att de släppts. Tycker det är så väldigt fint hur mycket positiv respons jag fått och det gör mig himla glad veta att detta gör någon typ av nytta för folk.”
3. Vad är din analysfilosofi?
“Min analysfilosofi följer vår förvaltningsfilosofi. Man måste förstå vad bolaget gör och hur de tjänar pengar på detta. Förstå historiken och kunna ha en bild och tanke om vad som kan hända framåt. Sen vill du köpa det till ett bra pris, det är inte samma sak som billigt, men du vill kunna känna att du betalar vad något faktiskt är värt. Man ska inte göra det för komplicerat för sig själv. Ha en uppfattning om vad bolaget kan åstadkomma och vara några år ut, bedöm hur rimligt det är och vad riskerna är. Sedan bestäm vad du är villig att betala för det och vad du tror det långsiktiga värdet kan vara.”
4. Vilken var den senaste aktien ni adderade till fonden?
“Vi köpte in Swedish Logistic Property (börskurs SLP) här för någon månad sen. Vi har velat förflytta vår fastighetsexponering som legat mycket i de större fastighetsbolagen eftersom dessa är de som återhämtar sig först när riskaptiten kommer tillbaka till de mindre där vi ser större potential långsiktigt. Vi hade kikat på aktien ett tag och tyckte att det var ett bra läge när den föll rätt mycket på kort tid.”
5. Du har inte ens fyllt 25 år och fick ditt första jobb i finansbranschen som 18-åring. Hur lyckas man med det?
“Jag har alltid varit väldigt intresserad av företagande, samhälle och ekonomi. Att förstå hur saker funkar. Så när jag var klar med gymnasiet sade jag upp mig från de jobb jag hade då och bestämde mig för att söka mig till finansbranschen. Det var hit jag ville, eftersom här gifter sig alla dessa saker tillsammans och ingen dag är den andra lik. Jag skickade ut mitt cv och personliga brev till ett antal företag där jag beskrev vad jag tror jag kunde hjälpa till med. Så fick jag napp. Jag fick in foten och sen var det bara att jobba sig uppåt. Ingenting är omöjligt, man måste bara hitta sin väg dit. Förstå vad man är bra på, sämre på och hitta var du sticker ut jämfört med andra och sen jobba fram vägen för att komma dit du vill. Dyker det upp hinder får du bara planera om vägen. Jag är helt övertygad om att allt är möjligt.”
Läs mer:
Veckans börsprofil: Skistar-chefen: Så ska framtida tillväxt säkras. Dagens PS
Veckans börsprofil: Råvarugurun: “koppar är elektrifieringens råvara nummer 1”. Dagens PS
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.